Vem ska man lita på?

Text:

Foto: scanpix

Ett standardsvar från politiker som ombeds kommentera dåliga opinionssiffror är att man ska ta dem »med en nypa salt« och att det är resultatet på valdagen som är det enda viktiga. Och det är ju skönt att veta att till slut så kommer svaret. I direktsänd tv får man se allt i klara färger och tydliga staplar – in på minsta decimalen. Men nu handlar ju inte alla mätningar om hur folk tänker rösta.

I veckan fick vi veta att de rödgröna går mot seger – om barnen får välja. Det var en tv-kanal för barn som anordnat undersökningen. [[Maria Wetterstrand]] är den som flest svenskar vill få ryggen insmord av, men Reinfeldt är mest betrodd att vakta tax free-påsen. Allt enligt ett resebolag som anlitat ett opinionsinstitut. 83 procent kan tänka sig att dejta över blockgränsen visar en undersökning på en dejtingsajt.

Om man ska tro på opinionsmätningarna, vilket man alltså inte alltid ska, så har Maria Wetterstrand en lysande karriär som reseledare framför sig vid en eventuell valförlust. [[Fredrik Reinfeldt]] är som klippt och skuren för ett jobb som bartender om alliansen stupar på upploppet.

Men när får vi svaren? Om man anordnar undersökningar så är det rimligt att kunna bedöma dem mot ett utfall. Något block kommer att vinna regeringsmakten, några partier gå framåt och andra bakåt.

Men hur många ryggar kommer Wetterstrand att smörja, hur många påsar får Fredrik vakta och hur många blocköverskridande dejter får vi se?