Tro inte app du är någon

Text:

»Jag la just ›aztek‹ med triple word-poäng och dubbel på bokstaven Z, och fick 68 poäng!«

Det dröjde inte länge efter att de första spelarna av Wordfeud – en mobiltele-variant av Alfapet – euforiskt deklamerade sina resultat på Facebook och Twitter innan  motkommentarerna kom.

»En Wordfeud-kommentar till och jag avföljer er alla!«, som någon uttryckte det.

Men det var futtiga små rop rakt in i en stormkör. Wordfeud-appen sprider sig i dessa dagar som mördarsniglar på en svensk villagräsmatta. Kraften i folks behov av att meddela omvärlden sina bokstavsprestationer är helt enkelt ostoppbar.

Wordfeud är dock bara en i raden av skryt-typer som dykt upp i de sociala medierna den senaste -tiden.

I våras gick det knappt en dag utan att man i Twitterflödet kunde läsa »XXXX has just completed a 12,5 kilometer run with Runkeeper«. Det där sista är löpträningens motsvarighet till Wordfeud. En applikation för mobiltelefonen som registrerar hur mycket du joggar, på hur lång tid. Som går att ställa in så att den automatiskt skickar ut dina resultat.

Frågan är om det inte är just automatpubliceringen i flera av apparna som fått de svenska twittrarna och facebookarna att kasta jantelagen över bord.

Inte minst att visa var man befinner sig har blivit ett annat sätt att, via mobilelfonen, skryta bakom en plym av falsk blygsamhet. Facebook låter dig »checka in« på olika ställen, vilket kan meddelas för omvärlden.

Foursquare har på liknande sätt gjort förflyttning i var-dagen till ett kommunicerbart budskap.

Frågan är dock om denna, nya självhävdande svensk också finns utanför mobil-telefonen?