Skapa konto

Skapa konto
Förnamn är ogiltigt
Efternamn är ogiltigt
Lösenord är inkorrekt
Lösenord och bekräftat lösenord stämmer inte överens

Du måste godkänna användarvillkoren
Krönika

Skål för Sverige, Jimmie!

Så här i juletid sänder vi våra hälsningar till vänner, bekanta och andra. I år har turen kommit till sverigedemokraterna och partiets väljare som får detta »öppna julkort« av mig. En liten undran, kan man kalla det.

Från oss alla, till er alla.

Ni har ju talat mycket om kulturellt motiverat våld, om illdåd som begås under påverkan av mångtusenåriga kulturmönster och nedärvda traditioner. Om manliga strukturer som verkar helt omöjliga att tvätta bort. Det verkar dessutom som om ni på något sätt är ett parti som bryr er om Kvinnorna, om Barnen och om hur Familjen har det bakom hemmets fyra väggar.

Därtill har jag förstått att ni tycker att det är viktigt att värna om Det Svenska. Att det som inte är sill, smultron eller Strindberg är lika med svenskfientligt. Att det är av största vikt att slå vakt om vår kultur, om våra traditioner, om våra tusenåriga kulturmönster som har gått i arv i generationer, från far till son.

Då undrar jag lite hur vi ska göra med julen?

Om man ska följa era riktlinjer – ska vi fira jul då? För om jag inte gör det – då är jag väl svenskfientlig?

Men vad ska vi då göra med det som sitter nedärvt i den svenska folksjälen? Snapsen, skålandet och den mänskliga rättigheten att få supa sig riktigt jävla full?

Alla kvinnor som blir misshandlade? Alla barn som hör och ser, men som ingen ser? Alla de som söker skydd hos kvinnojourer, som kommer blåslagna till akuten? Barnen som ser jullovet som en skräckfylld period full av alkohol, okvädningsord och slagsmål?

Våldet mot kvinnor, och mot barn, ökar under våra etniskt svenska högtider. Lucia. Jul. Nyår. Valborg. Midsommar. Chartern, för den delen.

Att supa och inte ta ansvar för sitt beteende eller för sina gärningar ingår tveklöst i det vi brukar kalla för den svenska folksjälen. Att supa under julen är en självklarhet för många. Att stänga in sig med familjen under flera lediga dagar innebär ökat våld, det visar statistiken med all önskvärd tydlighet.

Jag glömmer aldrig en förundersökning om en ihjälstampad kvinna i ett hus någonstans i Sverige. Misshandeln hade börjat på uppesittarkvällen, fortsatt över julafton, juldagen och annandagen. På förmiddagen den 26 december var hon slutligen död, med krossad bröstkorg och spräckt skalle. Då ringde den fortfarande dyngraka maken SOS Alarm och sa att kärringen trillat ner för trappan.

Även om alkoholen aldrig kan ges skulden för våldet, det bär gärningsmannen på sina axlar, så är den onekligen en katalysator i den tid av förväntningar, långledighet och – inte minst – traditioner som julen är. Då bränner jag mitt brännvin själv, och kryddar med johannesört, och dricker det med välbehag, till sill och hembakt vört. För hundratusentals barn som sitter och hoppas på en vit jul, har önskan inte ett dugg med snö och pulkaåkning att göra, utan bara rädsla för vad som kommer i kölvattnet till det blöta firandet.

För att citera Polisförbundets ordförande Jan Karlsen: »Det enda besöket som många barn får på julafton är när polisen kommer och tar med sig deras pappa för att han är full och har misshandlat deras mamma.«

Så jag vet inte riktigt hur jag ska göra med julen, Jimmie Åkesson. Fira eller förkasta? Svenskfientligt eller kvinnofientligt – vad är värst?

Eller är jag för tidigt ute? Ni kanske kommer med ett utspel under den närmaste veckan. Pratar om kulturellt betingat våld och kvinnofrid. Tar bladet från munnen om det verkliga våldet, det som sker långt borta från löpsedlar och hårdbevakade invandrartäta förorter. Ni kanske säger att det är dags för en svensk gammal tradition att gå i graven. Vem vet?

Julen är ju som sagt miraklens tid.

13 thoughts on “Skål för Sverige, Jimmie!

 1. Grus74 skriver:

  @Martin: Du skrämmer mig. På riktigt. Så bara för att DU inte har några problem får vi andra inte snacka om det!? Som att det inte finns? Min pappa var/är i stort behov av hjälp och det är ju ”trist” men för guds skull PRATA inte om det för då kan lilla Martin ta illa upp! Eller vadå? Så i valet mellan att ta upp ett problem och kanske kanske stöta dig lite eller att vara tyst och ännu en man stampar ihjäl sin fru så ska ditt lilla ego ha företräde!? Snälla, säg att du skämtar så jag inte behöver tappa all tro på mänskligheten!

  Och ja, vinklingen SD är okej för de vill få det till att en ”svensk” aldrig skulle slå sin kvinna eller barn vilket är rent jävla skitsnack. Fråga vilken polis du vill vad det absolut vanligaste skiten dom får rycka ut på är. Bråk och fylla i ett svenskt hem. Men nej, lilla Martin är duktig å kan dricka förståndigt och honom vill vi inte gunga på båten för så tyst tyst…

 2. Mattias skriver:

  Om jag förstått det hela rätt så är det alltså fel att en icke alkoholmissbrukande person tar en snaps till maten för att det är jul. Eftersom det finns barn och kvinnor som far illa då alkoholmissbrukande personer dricker alkohol?
  Med samma retorik vore det alltså fel att äta julmaten också, eftersom det finns barn och kvinnor i världen som svälter under jul…
  Men som Eddie Meduza sjöng i en sång, julen ska vara fin, vi tar igen det vi missat på nyårsafton istället. Det kan ju förklara varför nyårsafton generellt sett orsakar mer problem än jul… Att folk föraktar de som håller julsnapsen på en lagom nivå men själv super som svin på nyårsafton…

 3. Martin skriver:

  Jag tycker att du vanligtvis brukar skriva bra krönikor Katarina! Denna gång förstår jag inte riktigt vad du vill dessvärre. Låt oss som kan hantera alkoholen dricka som vi vill utan att du och andra kommer med pekpinnar till höger och vänster. Om någon stampar ihjäl sin fru för att man har druckit för mycket – då är man i stort behov av hjälp. Men visst, man kan skylla på SD om man vill det…

 4. Nils skriver:

  Dock att Jan Karlsen inte är Polisförbundets ordförande längre. Det har han inte varit sedan hösten 2010.

  1. Jan Johansen skriver:

   Duktig Nils! Du hittade ett fel! Grattis 🙂

 5. Anna skriver:

  Gå in och ta ställning http://vitjul.se/

 6. Halvdansken skriver:

  ”Att supa och inte ta ansvar för sitt beteende eller för sina gärningar ingår tveklöst i det vi brukar kalla för den svenska folksjälen. ”

  Gör det??? Jag är helsvensk, men mina föräldrar har varit supit sig fulla eller bråkat på julen. Eller midsommar eller påsk för den delen. Dessutom firar vi inte jul i traditionell bemärkelse (julgran, pynt, julklappar). Vi bara har ledigt, äter god mat och sover länge. Jag känner mig helsvensk, fast att jag bor i (oj oj det främlingsfientliga) Danmark!.
  Men jag kanske inte räknas som svensk i Katarinas märkliga definition? Varför är det så viktigt att göra alla till offer?

  1. Jan Johansen skriver:

   Skönt att du slapp det när du växte upp. Men många fick utstå det och utstår det i kväll. Många tycker att alkoholen hör den traditionella julen till. Barnen i dessa hem BLIR lidande. Man kan välja om man vill försöka förstå eller missförstå. Det handlar ofta om att vuxna försvarar sitt eget drickande. Vuxna tror att barnen inte märker någon personlighetsförändring efter några järn. Det gör dom. Och det tror jag de uppfattar som skrämmande. Fråga dom ska du se!

 7. Olof skriver:

  Sosse Marcus.. Nu är det lite mer åt det hållet att SD vill lyfta fram att invandrare slår kvinnor, inte att kvinnor överlag råkar ut för våld.

 8. Grus74 skriver:

  Grymt bra skrivet!

 9. Sosse Marcus skriver:

  Hehe så härligt vinklat. Det är sverigedemokraterna som skall ta ansvar för kvinnovåldet! Det är okej att hata SD, men inte för att de faktiskt vill lyfta en sådan viktig fråga som våldet mot kvinnor.

 10. Tobias Welander skriver:

  Så himla bra skrivet. Synd bara att Sverigedemokrater antagligen inte läser Fokus.

Kommentarer är avstängda.

Video: Erik Fichtelius

Frågan som förföljt KD

KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera