Aktuellt

Vingåkers Machiavelli i repris

Vad är de nya socialdemokraterna? Svaret finns i Södermanland.

De kopierar de nya moderaterna! De pratar blått men menar rött! De flirtar med Svenskt Näringsliv!

I veckan har de politiska analytikerna slagit knut på sig själva i frågan av vad socialdemokraterna under Stefan Löfven egentligen är för djur.

Helt klart är att nästan samtliga utspel sedan tillträdet kan tolkas som stärkande av partiets trovärdighet i ekonomiska frågor. De har accepterat jobbskatteavdrag (i stort), skrivit debattartiklar om riskkapital och ansvaret för arbetstagare att göra sig anställningsbara. Accepterat vinster i välfärden (i stort) och hyllat budgetdisciplin.

Något slags höjdpunkt nåddes i måndags, i riksdagens budgetdebatt. Fredrik Olovsson gjorde då debut som ekonomisk-politisk talesman för partiet i riksdagen.

– Jag vill gärna tacka finansminister Anders Borg för att han, under den tid som han har skött finansdepartementet, inte har slarvat med de offentliga finanserna.

Närheten blev närmast parodisk när Anders Borg i sin tur välkomnade sörmlänningen Olovsson.

– Det faktum att han representerar Katrineholm borgar dessutom för stabilitet och ansvarstagande för finanserna, citerade Katrineholms-Kuriren.

Finansministern bor ju sedan många år i samma kommun.

Men frågan är om inte en annan södermanländsk ort har större förklaringsvärde om vad de nya socialdemokraterna egentligen är. Fredrik Olovsson föddes och växte upp i Vingåker, ursprungsort för självaste Göran Persson. Trots att Olovsson en gång försökt avsätta Persson som distriktsordförande är det nog där som han och de andra i Löfvens lag hämtar den stora inspirationen.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera