Ja, alla jobb behövs

Text:

Latinets famulus blev stam till ordet familia som spred sig till de romanska länderna och brittiska öarna och faktiskt ända upp till oss. Därför kan vi prata om familjelycka. Regeringen hoppas vinna val på den rödgröna osämjan. Tjata om regeringsunderlaget! lyder nya uppmaningen från centrum.

Visst kan vi göra det!

Vad hände, kan man fråga sig, med den utmanande gröna liberala partiledaren som centerpartiet beställde förra hösten? Hon som skulle visa att gamla bondeförbundet inte var nya moderater? I partiledardebatten syntes hon inte till. Har herrar Hästsvans och Snagg redan skällt yngsta familjemedlemmen till tystnad?

Det lyckades de aldrig göra med Björklund. Hamnar han i tv sätter han partiintresset främst. I söndags var det »moderniserad arbetsrätt« så snart han fick ordet. Men så är han folkpartist. I likhet med vikarierande riksdagsledamoten Mathias Sundin – känd i smalare kretsar för att ha utnämnt sig till svensk mästare i dörrknackning – som i onsdags deklarerade att han tänkte rösta mot regeringen om datalagringen.

Blåklintarnas förmåga att mucka gräl men komma undan med det har centerpartister och kristdemokrater varit avundsjuka på länge. Man anar nivån när Mats Odell – före detta lillebror på finansdepartementet – hoppar på Anders Borgs nya riskkapitalskatt just som finansministern tvingas inse – för vilken gång i ordningen? – att han inte får igenom sin politik i riksdagen.

Dynamiken i alliansen klarläggs om man med etymologisk kikare granskar hemfridens historia.

Famulus var romarnas ord för tjänare.

Familia det sammanfattande begreppet för husets underlydande.

Familjelyckan kräver sina slavar.

Eller som statsministern sa mest hela tiden i tv-studion:

»Alla jobb behövs.«