Så sköts sommaren bäst

Kära Fokusstudenter, ett par sista ord så här i början av sommarlovet. Sätt er bekvämt till rätta, hitta de bästa däck-stolarna på detta fartyg. Det må vara Titanic eller bara någon mullrande styggelse på väg från Nynäshamn mot Visby – det finns ingen anledning att inte göra det bästa av situationen. Fyll glasen med någon lämplig dryck (rosé är passé) från våra sponsorer och skåla för jobbskatteavdragen. Var, för arbetslinjens skull, glad att den svenska sommaren är kort.

Glöm för den sakens skull inte sol-krämen och ozonlagret. Eller växthuseffekten och andra effekter. Obevakat bagage kommer att bortföras och förstöras eller utvisas till tredje land. Bär gärna täckande kläder, vi lever trots allt i ny-moralismens tidevarv, men inte så täckande att någon tar dig för ett muslimskt hot mot den individuella friheten. Vi lever faktiskt inte för hundra år sedan. Då Gottfried Benn, apropå badsäsongen 1912, skrev:

»Brunt som cognac. Brunt som löv. Rödbrunt. Malajgult.

Snabbtåg Berlin-Trelleborg och Östersjöbaden.

Kött, som gick naket.

Intill munnen brynt av havet.

Moget hängande. För grekisk lycka.

I lie-längtan: så långt sommaren gått!«

Fyra somrar senare skulle en och en halv miljon man dö vid Somme. Sedan: ett Europa sönderslitet av finanskris och ömsesidig misstro. Sedan: fascismens bruna. Men sen 1912, då »mannabrunt störtar sig mot kvinnobrunt« och »kvinnoljusbrunt tumlar mot mannamörkbrunt« i doktor Benns badorter.

Än är det 2012. Grekisk lycka må vara förbi, men njut friheten medan den varar. Med måtta förstås. Grilla lagom. Gilla lagom. I uppmärksamhetsekonomin är entusiasm en inflationshotad valuta, kom ihåg det. Res! Svenska turister ska rädda Sydeuropa, hävdar Reinfeldt. Och låt dem i övrigt äta moralkakor. Att komma hem ska vara en slogan. Säg nej till droger, men att säga ja är roligare, som det hette om EU. Älska människor. Ge inga kommentarer. Ja, vem vill inte ha en kommentarsfri sommar!

Sommaren respekterar inte stilnivåer eller genregränser. Vår privatskola må sakna skolbibliotek, men uppsök gärna din lokala kommunala filial innan den stänger för sommaren eller läggs ned helt. Se vad de har under Hc.03. Om inte Johan Jönson, så säkerligen Tomas Tranströmer. Om inte Malte Persson, så säkerligen Gustaf Fröding:

»Forsen dånade, hammaren stampade,

överdundrande knotets röst,

ingen hörde ett knyst från de trampade,

skinnade, plundrade

ännu i hundrade

år av förtvivlan och brännvinströst.«

Betänk dock att Magdalena Ribbing, eller vilken DN-skribent det nu var, avråder från alla former av klasshat. Hat får din hy att åldras i förtid, som chips och cigg och UV-strålar och annat underklassigt. Vad är väl revolutionsromantikens snabba kolhydrater mot reformismens tallriksmodell? Vad är väl reformismens tallriksmodell mot en nyliberal LCHF-diet?

Allt känns skönare om man först tar ordentligt avstånd från Lenin. Krävs andra former av självrannsakan kan man alltid komma undan med att namedroppa Edmund Burke. Fråga dig för sinnes-fridens skull inte vad han skulle ha ansett om uppror mot monarkier i Mellanöstern.

Se vidare upp för mygg och multiresistenta tuberkelbakterier och syriska attackhelikoptrar och solstormar och självmordsbombare. För att inte tala om asteroidnedslag. Betänk att vilken vecka som helst skulle den mänskliga civilisationen kunna utplånas av till exempel ett vulkanutbrott i Yellowstone. Det är uppmuntrande att tänka på, i stället för sådant som eurokrisen eller oljekrönet.

Ha en trevlig sommar!

Text: