Aktuellt

Fest med förhinder

Bond fyller 50, men i likhet med andra män är han numera omsprungen av klipskare, friskare brudar.

Ensam i baren. Kostymen stramar över magen, ryggen värker och efter alla otaliga sexpartners kliar det oroväckande mellan benen. James Bonds femtioårskalas i veckan hade onekligen kunnat vara en muntrare tillställning. Ian Flemming skulle ha vänt sig i sin grav om han visste hur tiderna sprungit ifrån hans kära gamla agent och dennes mansideal.

James Bonds livsöde är inte så konstigt om man frågar Atlantic-redaktören Hanna Rosin. I den nya boken »The End of Men and the Rise of women« skriver hon om det avgörande epokskiftet, där kvinnor toppar statistiken över utbildning och karriär medan mäns fysiska och psykiska hälsa blir allt sämre.

I USA utgör kvinnor majoriteten av arbetskraften, i Storbritannien tjänar nu unga utbildade kvinnor något mer än män och i Kina ses skolgången för flickor som en rejäl investering. I ruinerna av gamla tiders könskrig står en ganska ömklig mansfigur som tvingas bli försörjd av sin fru. Är dessa fakta gammal skåpmat till följd av en ständigt pågående jämställdhetsdebatt, eller en allvarlig utveckling där män glöms bort?

Väldigt lite behöver dock skrivas om i framtida Bondmanus för att passa den nya verkligheten. Gör tvärtom bara. Pussy Galore sitter inne på stålar, smartness och makt och får åka snabba bilar och jaga skurkar. Bond blir objekt med snygg siluett och max tre repliker.

För att möta manusförfattarnas krav och tidens anda är den bästa födelsedagspresenten till den svunna hjälten kanske en klassisk husmorsbok, eller varför inte en bikini?

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera