Viktiga nyheter och andra nyheter

Text:

Det har varit himla mycket med rymden på sistone. Först meddelade amerikanska rymdstyrelsen Nasa att teleskopet Kepler fått syn på 715 nya planeter som cirkulerar kring 305 olika stjärnor i vår galax. Fyra av dem lär ha en rimligt behaglig temperatur för att kunna utveckla liv.

Inte långt därefter kom en rapport om att planeten närmast vår sol, Merkurius, har krympt sju kilometer i diameter på fyra miljarder år.

Som om det inte vore nog med information för jordlingarna att ta in, briserade i förra veckan en gigantisk nyhet om alltings själva tillblivelse. Fysiker hade med hjälp av teleskopet Bicep2 på Sydpolen lyckats hitta bevis för vad som hände precis i början av Big Bang. Det handlar om tio miljarder ljusår långa vågor som troligtvis är en rest från kosmos allra första expansion.

Det är den största upptäckten av planeter någonsin. En solsystemsgranne som skrumpnar ihop som ett äpple. Tio miljarder ljusår långa rester från universums skapelse! Tidningarna borde ge ut specialbilagor, tv-kanalerna köra extrasändningar. Ja, egentligen borde alla Tellus invånare just nu ägna sin vakna tid åt att diskutera i smågrupper, klia sig i huvudet och tillsammans speja ut i rymden för att försöka förstå saker och ting.

Men så fungerar det som bekant inte. För en måndag i mars är folk fullt upptagna med att håna moderata partisekreterare på twitter, vidta privatspaningar efter försvunna spökplan och oroa sig över Putins expansionsplaner. Big Bangs början, sa ni? Äsch, återkom när ni vet vad som finns bortom universum eller när ni fått kontakt med utomjordingar. Vi är upptagna.