Skapa konto

Skapa konto
Förnamn är ogiltigt
Efternamn är ogiltigt
Lösenord är inkorrekt
Lösenord och bekräftat lösenord stämmer inte överens

Du måste godkänna användarvillkoren
Redaktionsbloggen

En osannolik återkomst

Minns ni när Annie Lööf, under förnedrande former, tvingades förklara att hennes parti alls icke ville tillåta månggifte samtidigt som opinionssiffrorna rasade en bra bit söder om riksdagsspärren?

Det är faktiskt inte så länge sedan. På valnatten fick samma Annie Lööf ta emot ovationer från partikamraterna. Under rådande omständigheter var en tillbakagång med »bara« 0,5 procentenheter inget annat än en stor seger. Nina Brevinge berättar om en lyckad panikräddning av ett parti och om politisk hybris. För det är bara ett parti som fortfarande lever med fantomsmärtor från storhetstiden under Fälldin som på allvar kan aspirera på rollen som ledare för oppositionen med ett väljarstöd på 6,1 procent i ryggen.

»Kunnige, erfarne, redlige och allmänt aktade.« Fram till 1974 utgjorde dessa egenskaper formella krav på alla blivande statsråd. I dag fungerar det lite annorlunda och det är mer klurigt att förstå var den verkliga makten ligger. Torbjörn Nilsson reder ut begreppen.

En stor del av makten ligger helt klart hos finansdepartementet, och så måste det vara, skriver Klas Eklund på Signerat. En finansminister måste ha en dos maktfullkomlighet i sig.

Världens största bokmässa pågår just nu i Frankfurt. Temat är Finland och författaren Kjell Westö är en av de centrala personerna. För Fokus har han skrivit en essä om den finländska folksjälen.

Slutligen vill jag presentera vår alldeles nya skribent på Sista ordet, skådespelaren och dramatikern Shima Niavarani. I sin premiärtext berättar hon om sin decennielånga kamp mot stereotyper och varför en alldeles speciell apa lär oss mer om den sociala identitetens dilemma än de flesta kulturskribenter. När texten landade hos mig var den enastående bra, men också nästan tre gånger längre än utrymmet på sidan tillåter. På fokus.se kan du läsa den oavkortade versionen.

Trevlig läsning!

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera