Wrestling ger Nepal ny kraft

Text: Hanna Rydén

Bild: Jonas Gratzer

Polischefen Lokendra Shrestha stoppar Kamal Tamang alias »Nuwakote Tiger« innan han går in på scenen. Han vill föreviga det historiska tillfället. Han puttar försiktigt fram sin son och dirigerar hur han ska stå bredvid den lokale stjärnan. Samtidigt som han försöker fånga den perfekta bilden ropar hans undersåtar otåligt från kommunikationsradion. Premiärminister Khadga Prasad Sharma Oli kommer snart och de drygt tvåhundra poliserna måste vara redo.

»Tiger«, »Tiger«, hörs från publiken.

De flesta är nepalesiska män mellan tjugo och trettio år, men en och annan barn-familj och några brittiska backpackers sitter också på de röda plaststolarna runt brottningsringen i Dasarath Rangasala Stadium i Katmandu.

Läktaren är sprucken på flera ställen och alltför riskabel att vistas på. Den förstördes i samband med jordbävningen i Nepal den 25 april förra våren. Den dagen spelade tonårstjejer i en sydasiatisk fotbollsturnering här. Sedan dess har stadion gapat tom. Fram till den här lördagen när en wrestlingturnering arrangeras för att hedra jordbävningsoffren.

Dagarna innan har Nepal firat nationellt nyår. Året är 2073, enligt den hinduiska kalendern Bikram Sambat. Landet har mer än sextio etniska grupper med varierande kultur och språk och firar därför nyår nio gånger per år.

– Förra året var ett väldigt tufft år för oss. Först den omfattande jordbävningen och sen Indiens bränsleblockad. Så nu är det nytt år och vi vill ge människor hopp och få dem att le. Vi är fortfarande starka och kan resa oss igen, säger Sunita Thapa, Nepals första kvinnliga wrestlingdomare och chef för Nepal Wrestling Association.

Wrestling började bli populärt i Nepal för mer än tio år sedan, berättar hon. Nepaleser fascinerades framför tv-apparaterna av shower från det amerikanska underhållningsföretaget World Wrestling Entertainment, WWE och Total Nonstop Action Wrestling, TNA. Det är ren underhållning med koreograferade matcher. Programmen är fortfarande populära i landet, men Sunita Thapa vill inte ens kalla det för wrestling.

– Det är bara fejk. Det vi gör är inspirerat från Japan och skiljer sig mycket från WWE. Det här är fajt.

_20A2538
Wrestlingen får nepaleserna att glömma jordbävningen tillfälligt.

Den japanska varianten av wrestling är först och främst en sport och mer teknisk. Men självklart vävs underhållning in, enligt Yoshiyuki Nakamura med 28 års erfarenhet av branschen och som driver det japanska företaget Pro Wrestling Zero 1. Utövarna har wrestlingen som ett heltidsjobb och inte som en hobby. Yoshiyuki Nakamura kom till Nepal första gången 2012 och introducerade då sin syn på wrestling. Han förälskade sig i landet och människorna och blev djupt berörd när han hörde om jordskalvet. Månaden efter åkte han tillbaka och besökte Kamal Tamangs hemby Nuwakot i centrala Nepal.

– Alla hus var förstörda, folk bodde i tält och det fanns knappt mat eller bensin.

Han trodde att det skulle dröja flera år innan de kunde organisera en wrestlingtävling i landet. Men Sunita Thapa gav sig inte och lyckades övertyga honom.

– Jag är japan och jag är asiat. Vi asiater måste hjälpa varandra.

Han fixade fram fjorton personer från olika länder från sitt wrestlingföretag i Japan. De tackade ja till att ställa upp gratis. I vanliga fall tar de minst åttatusen kronor per dag för att delta i en turnering. Yoshiyuki Nakamuras dröm är att skapa ett asiatiskt wrestlingförbund där Nepal kan vara med och lansera professionella stjärnor som står sig i den internationella konkurrensen. Kamal Tamang kan bli först på tur, hoppas han.

Japan, som är världens fjärde rikaste land, är ett av Nepals viktigaste biståndsländer. Ländernas nära relation märks inte minst i miljonstaden Katmandu där färgglada reklamaffischer lockar med jobb i Japan och möjligheter till att studera japanska. Nepal är beroende av utländska biståndspengar, som står för två tredjedelar av landets utvecklingsprojekt. I återuppbyggnadsarbetet efter jordbävningen har japanska projekt synts flitigt. Japan har bitter erfarenhet av naturkatastrofer. En femtedel av världens jordskalv som mäter 6,0 eller mer på richterskalan drabbar Japan. Landets strategier för att minska dödsfall och materiella skador lärs nu ut i Nepal.

I bergsbyn Barpak som ligger i Gorkhadistriktet och som var skalvets epicentrum har cirka trettio personer utbildats av den japanska statliga utvecklingsorganisationen JICA. De har lärt sig hur de kan bygga jordbävningssäkra hus. Utmaningen i att bygga enligt de nya riktlinjerna jämfört med den mer traditionella stilen är husgrunden, enligt Mukesh Dhaniram som håller på att bygga ett hem åt sin syster.

– Tidigare behövde vi bara gräva en dryg halvmeter ner i marken. Med den här tekniken måste vi gräva djupare, cirka två meter. Det är väldigt svårt eftersom jorden är så kompakt.

I likhet med över trettiotusen andra nepalesiska familjer har systerns familj tröttnat på att vänta på regeringens utlovade stödpaket och har istället börjat bygga med hjälp av egna besparingar, banklån eller hjälp från släktingar utomlands.

Efter jordbävningen skapades en katastroffond där det finns 30 miljarder kronor i utländskt bistånd. Regeringen lovade att varje jordbävningsdrabbat hushåll ska få femtontusen kronor för att bygga ett nytt hem. Men det är först nu till årsdagen av katastrofen som processen att betala ut pengarna har inletts. Förseningen beror bland annat på att de nepalesiska ledarna var dåligt förberedda på att hantera en kris i den här omfattningen.

_20A3408
Hejaklacken är rejäl.

Landet hade inte ens en grundlag förra våren. Diskussionerna om en ny konstitution påbörjades redan 2006 när det tioåriga inbördeskriget med maoistrebeller i spetsen upphörde och kungen störtades. I oktober tog nuvarande ledaren Khadga Prasad Sharma Oli från Nepals kommunistparti över stafettpinnen från kongresspartiet som misslyckats med att få igenom sitt konstitutionsförslag. Den 64-årige mannen är den nionde premiärministern inom loppet av åtta år som ska försöka få landet på fötter.

Kan trikåklädda muskulösa män vara en push i rätt riktning? Ja, om vi ska tro Sharma Oli. Iklädd den traditionella hatten dhaka topi njuter han från scenen på säkert avstånd från brottningsringen i Dasarath Rangasala Stadium.

– Nepaleser gillar det här. De har haft det tufft och har det fortfarande jobbigt eftersom saker och ting inte är återställda. Detta är ett bra sätt glömma alla problem ett tag för att sen ta tag i dem igen, säger han till Fokus.

När publikhavet börjar tappa hoppet om favorittippade nepalesiska »Nuwakote Tiger« med sin japanske kumpan »Kamikaze« ryter konferenciern och den nationelle boxningsstjärnan Manohar Basnet ifrån: »Var är Nepals support?«. Kamal Tamang har tagit emot slag efter slag från de minst dubbelt så stora jättarna från USA och Nya Zeeland. De har stampat och hoppat på honom. »Kommer Nepal att resa sig upp igen?« frågar Basnet retoriskt. Plötsligt reser sig Kamal Tamang upp och får in några fullträffar på motståndarna som faller till golvet. Folk flyger upp ur stolarna och tjuter och dansar av glädje. Allas blickar är på den segrande nepalesiska tigern. Ingen tittar upp på den spruckna läktaren.