Tar svensk film till Vietnam

Text: Andreas Mattsson

Bild: Quinn Ryan Mattingly

Kim Ly är lite trött när vi träffas i Ho Chi Minh-staden som fortfarande kallas för Saigon. Han har precis kommit hem efter att ha tillbringat tio dagar i Toronto där han har arbetat med slutklippningen av filmen »Saigon bodyguards«. Det är bråda dagar inför premiären den 12 december. Förutom att spela huvudrollen Trinh är han också, tillsammans med Niv Fichman, filmens producent. Dessutom sköter han marknadsföringen tillsammans med ett koreanskt produktionsbolag.

– Jag är sjukt nervös egentligen. Det är mycket som står på spel i och med att det här är min första egna produktion. Hur ska publiken ta emot den? säger han.

Han växte upp i Kista i norra Stockholm, med en svensk mamma och en vietnamesisk pappa. Pappa Luong Lys sju syskon är utspridda i Kanada, USA och Frankrike. På sommarlovet reste Kim tio år i rad till Kalifornien för att hälsa på släkten. Dessutom reste han mycket runt om i världen redan som barn.

– Tack vare det tror jag att jag blev en världsmedborgare väldigt tidigt.

När Nordvietnam intog Sydvietnams huvudstad Saigon den 30 april 1975 och Vietnamkriget var slut, var det också inledningen på tuffa år för Kims familj. Pappa Luong och flera av syskonen sattes i arbetsläger, så kallade omskolningsläger. Efter sex år lyckades en av Kims fastrar köpa ut Luong. Då tog han beslutet att fly med båt från Vietnam.

På andra sidan havet, i Malaysia, deltog UNHCR med en räddningsinsats. En av de utsända var Kims mamma Eva.

– Pappa kunde prata franska och blev hennes tolk. De blev kära, och resten är historia, säger Kim Ly.

Kim Ly har gjort en annorlunda men snabb karriär som skådespelare. Efter att ha pluggat ekonomi på Stockholms universitet tog han kurser i skådespeleri och arbetade som personlig tränare på ett gym. Han var fast övertygad om att han kunde lyckas i underhållningsbranschen.

En god vän inom filmindustrin i Toronto övertygade honom att satsa och bjöd över honom.

Med Toronto som bas gick han på auditions, gjorde flera mindre roller och fortsatte att plugga film. 2012 gjorde han en mindre roll i filmen »Antiviral« som visades på Cannes filmfestival. En vietnamesisk regissör såg honom och kom med ett erbjudande om att spela in en film i Vietnam.

– Det var en fantastisk möjlighet för mig att upptäcka delar av mig själv och söka efter min identitet. Mitt vietnamesiska arv utgör en stor del av mig.

Året efter reste han till Vietnam för att spela rollen som Tung i filmen »Huong Ga« som handlar om en kvinnlig gangsterdrottning.

– Därefter smällde allting till. Jag var 31 år och hade plötsligt upplevt mitt livs stora genombrott.

Filmindustrin i Vietnam hade öppnats efter decennier av hård politisk kontroll och samtidigt saknades inhemska filmstjärnor i 30-årsåldern.

– I och med att jag ser asiatisk ut men samtidigt är svensk och exotisk gick jag hem hos både tjejer och killar, samt hos den snabbt växande gay-publiken, säger han.

Plötsligt var han vietnamesisk stjärna som folk ville ta selfies med. På restauranger betalade främlingar hans nota utan att presentera sig.

2014 flyttade Kim Ly till Saigon permanent. Mest på grund av att han då var tillsammans med skådespelerskan Truong Ngoc Anh som han hade träffat under inspelningen.

När »Huong Ga« hade premiär var det första gången som pappa Luong återbesökte Vietnam. Det var en emotionell resa.

– Jag märkte att han var oerhört stressad och att minnena från kriget och lägret plågade honom.

I mitten av 1980-talet införde Vietnam ekonomiska reformer, »doi moi« som syftade till att öppna upp ekonomin för omvärlden. Under perioden 1990–2010 låg den genomsnittliga tillväxttakten på över 7 procent per år.

– Pappa upptäckte hur mycket landet hade förändrats. I dag är det ett helt annat samhälle.

De senaste två åren har Kim Ly fortsatt att bygga nätverk inom den globala filmindustrin. Han syns ofta på magasinsomslag och har varit jurymedlem i »Top Model« Vietnam. Dessutom är han varumärkesambassadör för flera multinationella företag i Vietnam och har varit ambassadör för UN Women.

En av hans drivkrafter är att få vara med om att utveckla filmindustrin i Vietnam. Antalet biobesökare ökar varje år och nya biografer byggs.

– Det är viktigt att vietnameserna inte bara konsumerar utländsk film utan också kan titta på egenproducerade filmer med hög kvalitet.

För Kim Ly lockar inte en karriär i Sverige.

– Det är ju bara att ställa frågan: Hur ofta ser du en asiatisk person på en filmaffisch eller på ett dvd-omslag i Sverige? Samma sak gäller i Hollywood men där sker sakta en förändring i och med att de har förstått att den asiatiska marknaden växer.

Under nästa år hoppas han på att sammanföra den vietnamesiska och svenska filmindustrin. Han har köpt rättigheterna till att filmatisera Daniel Luthmans böcker »Jag är Wanted« och »Jag är Daniel«. Filmen ska produceras av Nexiko Media och kanadensiska Rhombus Media samt regisseras av Beata Gårdeler (som tidigare gjort »Flocken« och »30 grader i februari«). Filmen, som är den största filmproduktionen någonsin i Vietnam, utspelar sig både i Sverige och i Vietnam. Huvudpersonen är en man som är adopterad från Vietnam som fastnat i kriminalitet hemma i Sverige och hamnar i Saigon.

– När jag läste hans böcker kände jag igen mig. Även om jag inte är adopterad kan jag relatera till hans resa.

Han kommer att synas i en Hollywoodfilm under nästa år. Mer än så vill han inte säga ännu.

– Min största drivkraft är att göra min familj stolt. I dag vet jag att ingen är stoltare över mig än min pappa, säger Kim Ly.