När hatet blev medelålders

Den röda tråden i Sara Stridsbergs författarskap är att omfamna övervåldet.

Idén om civilisationens disciplinerande inverkan har på sina håll förbytts i ett omfamnande av våld. När akademiledamoten Sara Stridsberg kommer med tre pjäser i »Nelly Sachs kommer aldrig fram till havet«, finns det anledning att läsa om hennes författarskap. och fundera över en av hennes mindre kända texter:

»Med SCUM i din hand litar du plötsligt bara på dina egna rännstensinstinkter, du blir en hatisk och våldsam bitch som bara vill slå bort alla de som kliar dig i tänderna.«

Citatet är hämtat ur hennes förord till »SCUM Manifest« (2003), en bok av Valerie Solanas som hon beskriver så här: »Jag har aldrig älskat en text som jag älskar Valeries text. Ingen text har förändrat mig så. Ingen händelse eller företeelse. Den har förändrat mitt sätt att tänka, mitt hjärta & min fitta, mitt sätt att röra mig genom staden, den har lärt mig allt jag behöver veta.«.

Valerie Solanas är kvinnan som dömdes för mordförsök på Andy Warhol. Sara Stridsberg: »Det spelar ingen roll att hon sköt Andy. Det är så mycket annat som spelar roll.«.

Solanas sköt inte bara Andy Warhol, rakt i bröstet. Hon sköt ytterligare en person i höften och vände sig mot en tredje som på knä bad för sitt liv. Om »SCUM Manifest« säger Stridsberg: »Vi ska läsa det bokstavligt.«

Vill du läsa hela artikeln nu?

Det här är ett utdrag från en artikel publicerad i ett nummer av Fokus. Om du vill få full tillgång till artikeln och hela tidningen digitalt, välj det alternativ som passar dig bäst.

Prenumerera på Fokus!

Fokus, 144 kronor per månad!