fokuspa

Norwegiansk storpolitik

Den norske flygmagnaten Bjørn Kjos vill ha »betalt« för att lägga sin flygnod i Stockholm.

Hörde du vad som hände i går kväll? Vårt flyg kom i tid trots stormen i New York, medan våra kära kolleger ställde in.

Den norska informationschefen ropar ut gårdagskvällens nyheter tvärs över rummet till den svenska informationschefen Charlotte Holmbergh Jacobsson, just som journalister från ett flertal större svenska medier bänkar sig i konferensrummet som flygbolaget Norwegian har hyrt vid Stureplan i Stockholm.

Vd:n och största ägaren Bjørn Kjos tar plats framför en storbildsskärm där kartor över planerade rutter strålar ut från Stockholm över hela världen. Han har flugit från Oslo med sitt eget flygbolag på morgonen – en kvart försenat – för att träffa näringsminister Mikael Damberg och diskutera vad de två kan göra för varandra. Men först vill han förklara sitt ärende för medierna.

Han börjar rabbla norska siffror och ett bildspel drar i gång bakom honom som rabblar samma siffror på svenska, med kurvor och grafik. Norwegian har precis vuxit om SAS och på bara några år tagit över en stor del av kort- och långdistansflygningarna i Norden, Europa och stora delar av världen. Nu planerar Kjos, en norsk visionär som närmast kan jämföras med Ryan Airs Michael O’Leary, att göra Arlanda till huvudnod för Norwegians flygningar på sträckan Nordamerika – Nordeuropa – Asien. Det skulle innebära en kraftigt utökad trafik till Arlanda och ökad turism till Stockholm och Sverige. Men i gengäld har han tre krav på den svenska regeringen. Att slopa den planerade flygskatten, bygga ut preclearingkapaciteten på Arlanda och att övertala ryska myndigheter att öppna flygkorridoren över Sibirien för Norwegians flyg-rutter till Asien.

– Det går 3 500 rutter över Skandinavien från Ryssland, men det är bara SAS som har en rutt över Ryssland till Hongkong. Det är klart att det går att göra något och få balans i räkenskaperna, säger han.

Vill du läsa hela artikeln nu?

Det här är ett utdrag från en artikel publicerad i ett nummer av Fokus. Om du vill få full tillgång till artikeln och hela tidningen digitalt, välj det alternativ som passar dig bäst.

Prenumerera på Fokus!

Fokus, 144 kronor per månad!