Intervju

Klimatkrisen gör Arnold trumpen

Arnold Schwarzenegger, före detta guvernör i Kalifornien, utmanar presidentens klimatförnekelse.

De är båda medlemmar i det republikanska partiet, men det innebär inte att Arnold Schwarzenegger och Donald Trump är vänner. Tvärtom. USA:s president har på Twitter kommit med spydigheter mot Schwarzenegger. Och denne är inte sen att, om i lite inlindade ordalag, slå tillbaka mot presidentens minimala politiska kunskaper.

– När jag blev guvernör såg jag till att omge mig med människor som var smartare än jag. De kunde mer än jag och gav mig oerhört värdefulla råd, säger han.

Under dessa år som guvernör i Kalifornien visade han sig vara en hängiven miljövän och han gick många gånger emot sitt parti i miljöfrågor. Detta ledde till att Kalifornien nu har de hårdaste miljölagarna i USA.

Det är alltid roligt att intervjua Arnold Schwarzenegger. Det är miljöintresset som gör att vi denna dag sitter i ett rum på Majestic Hotel i Cannes. Producenterna bakom dokumentärfilmen »Wonders of the Sea 3D« använder den pågående filmfestivalen till att premiärvisa sin film, som är regisserad av Jacques Costeaus son Jean-Michel. Schwarzenegger har varit med och producerat och han är dessutom speaker.

Filmen är en drygt nittio minuter lång uppmaning att rädda världshaven från förgiftning och visar den betydelse haven har för mänskligheten och för vår planet.

– Filmen vill nå ut och få publiken att förstå hur viktigt detta är. Och om vi ska lyckas baseras detta på folkmakt, på att folk protesterar, säger Arnold Schwarzenegger om den miljöresa som han är ute på.

– En enda man, som Trump, kan inte stå emot detta. Jag vänder mig inte till regeringen för att lösa det. Jag tycker inte om att oroa mig och klaga. Jag reser mig upp och gör något.

Självförtroendet till trots är Schwarzenegger ofta ödmjuk, och han driver gärna med sig själv, sin österrikiska bakgrund och sin skådespelartalang (som i ärlighetens namn bygger mer på karisma och just självförtroende än på Actors Studio-erfarenhet).

– Folk sa till mig att du kommer aldrig att bli »a leading man«, du är för stor. Publiken älskar Woody Allen och Al Pacino, inte någon som ser ut som du, och dessutom har du en brytning som ger folk rysningar, möjligtvis kan du få spela naziofficer. När vi gjorde den första »Conan« sa regissören John Milius, att ›om vi inte hade haft Arnold hade vi fått bygga honom‹, berättar han.

– När jag sedan gjorde »Terminator« sa regissören James Cameron: ›Arnold talar som en maskin‹. Skulle jag ta det som en komplimang eller inte? Jag vet att jag har en accent som ingen annan, och det har varit ett plus. Och det har ju blivit hippt, min »I’ll be back« har blivit en replik som ofta citeras. Barn jag talar med älskar när jag använder brytningen och uttalar något fel. Och min röst gör att folk känner igen mig.

Under tiden som guvernör lät sig denna röst höras alltmer högljutt inom politiken. Tillsammans med Demokraterna var han med om att driva igenom miljölagarna i Kalifornien. Det slutade med att man stämde regeringen, alltså Schwarzeneggers eget parti. Det gick hela vägen upp till Högsta domstolen, där regeringen förlorade. Och sedan dess är Kalifornien ledande i USA med hårda miljölagar.

– Det här är något för folket. Det handlar inte om demokrater eller republikaner. Vi dricker alla samma vatten. Business försöker styra, men lyssna inte på det struntpratet. Om de säger att omtanke om miljön kostar pengar, då visar vi på Kalifornien. Det är den mest framgångsrika staten i USA. Hur är det möjligt med våra tuffa miljölagar? Bland annat genom att vi skapar gröna jobb. De behövs, det är hälsosamt. Inga gruvarbetare måste ner i underjorden och bli förgiftade. Vi kan ha ren energi. Amerika är det bästa landet i världen. Vi har problem, men det har vi haft förr, och det slutar alltid på rätt sätt för oss.

Efter tiden som politiker har skådespelandet fått ny fart. Han har en rad filmer framför sig, bland annat uppföljare till »Conan«, »Terminator« och »Twins«. Saknade han livet framför kameran under tiden som guvernör?

– Jag hade inte tid. Jag var så oerhört upptagen med mitt arbete och med alla utmaningar det förde med sig. Dessutom, som guvernör blir man ju filmad hela tiden, vad man än gör, så jag saknade inte kamerorna. När jag väl började filma igen kändes det som om jag bara hade varit borta från det ett år. Det är klart att jag funderade över om publiken skulle acceptera mig igen. Men det är det som är det roliga för mig. Själva klättrandet är roligare än att stå högst uppe på berget.

Jag frågar honom om han tycker att han är den amerikanska drömmen förkroppsligad. Han nickar.

– Ja, absolut. Fast det bara hände. USA är möjligheternas land, om du jobbar hårt kan du nå dina mål. Så USA var det perfekta stället för mig. Jag hade två drömmar: att bli världsmästare i bodybuilding och att bli skådespelare. Vad kunde då vara bättre än Los Angeles med Muscle Beach i Venice och med Hollywood? Men det krävdes mycket hårt jobb. USA är fortfarande möjligheternas land.

Om drygt en månad fyller han 70 år, men det är inget problem, säger han.

– Inte om man ser till att hålla sig i form. Jag tränar varje dag. Jag cyklar, jag simmar, jag är aktiv. Det innebär kanske inte att jag kommer att leva längre, men det innebär att jag kan njuta av livet även när jag blir äldr

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera