Skapa konto

Skapa konto
Förnamn är ogiltigt
Efternamn är ogiltigt
Lösenord är inkorrekt
Lösenord och bekräftat lösenord stämmer inte överens

Du måste godkänna användarvillkoren
Utrikes

Lundell: Trump drar snabbare än Lucky Luke

Det är med fara för axlar och leder som världens ledare skakar tass med den amerikanska presidenten.

När medierna för en månad sedan sammanfattade Donald Trumps hundra första dagar vid makten var det en viktig fråga som de missade att redovisa svaret på: Hur många axlar har Trump dragit ur led hittills?

Han har ett mycket märkligt handslag. Ofta är det som om det lever sitt eget liv. Vet ens Donald Trump själv vad hans hand ska ta sig till när den råkar på en annan hand?

Där andra statschefer vet hur en näve ska skakas framför kamerorna – två händer förenas för att sedan lugnt och metodiskt föras upp och ner det antal gånger som anses passande efter att man gemensamt känt av situationen – praktiserar presidenten det Trumpska rycket. Han drar snabbare än Lucky Lukes skugga.

Frankrikes president Emmanuel Macron hade i förra veckan två intensiva handmöten med Trump. Ett som osade mer strid än en hel säsong av »Game of Thrones«. Och så ett som satte rekord i märklighet. Macron mötte ett gäng Natoledare som kom i samlad tropp. Efter att ha hälsat på Angela Merkel och Jens Stoltenberg blev det dags för den amerikanske presidenten.

Trump ryckte snabbt som en vessla. Macron ryckte tillbaka. Trump ryckte igen.

Är detta handslag ett fysiskt maktspråk eller tics? Oavsett vad är det något som alla som träffar den amerikanske presidenten måste förbereda sig för: att inte låta sig ryckas ur balans framför ett samlat pressuppbåd.

För den som planerar att skaka hand med Trump finns olika strategier att använda:

1. Aktivera det som på pilatesspråk kallas för »korsetten«. Magpartiet spänns för att få full kontroll över kroppen.

2. Arbeta med tyngden åt motsatt håll. Slappna av och fall aktivt bakåt.

3. Följ aktivt med i rörelsen framåt för att inte riskera whiplashskada.

Lycka till.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera