Liddle: Rasism på bachfestival, knappast

Text:

Foto: Oregon Bach Festival

Förra månaden sparkades Matthew Halls som konstnärlig ledare för Oregons Bachfestival i Eugene av Oregon-universitetet. Anledningen var – »ja, så var vi där igen – rasism«, skriver The Spectators krönikör Rod Liddle i sin senaste kolumn.

Universitetet vill inte ge något trovärdigt skäl till att Halls sparkats, men den afrikansk-amerikanska tenoren Reginald Mobley tror sig veta varför. Halls and Mobley hade vad Mobley själv menar var en alldeles oskyldig skämtsam konversation. En vit kvinna hörde vad de sade och anmälde Halls till universitetsledningen för att ha betett sig rasistiskt. Mobley, som är den som ska ha drabbats av rasismen, har protesterat, men till ingen nytta.

Till och med i Eugene, en »mycket, mycket liberal« stad i amerikansk mening, har protesterna mot Halls avskedande varit näst intill utan undantag, skriver Liddle. Men universitetet står fast:

»Att inte vidta åtgärder efter att en anklagelse om rasism eller kvinnohat eller homofobi har gjorts, är mycket värre än att man sparka någon för, i praktiken, ingen anledning alls. Vem som helst som gör ett sådant påstående, oavsett hur löjligt det är, måste bli trodd«, sammanfattar Liddle.

Läs texten i sin helhet här.

Rod Liddle är biträdande redaktör för The Spectator och kolumnist i Sunday Times. Han är känd för sin humoristiskt halsbrytande, vassa stil. Han var tidigare redaktör för BBC:s samhällsprogram Today, men valde att sluta när hans opartiskhet ifrågasattes. Liddle är uttalad Labouranhängare, men sällan en särskilt lojal sådan.

Mer i ämnet

New York Times: Artister och donatorer kommer att tänka sig för en extra gång

The Telegraph: Halls fick sparken efter ett ”oskyldigt skämt”