Skapa konto

Skapa konto
Förnamn är ogiltigt
Efternamn är ogiltigt
Lösenord är inkorrekt
Lösenord och bekräftat lösenord stämmer inte överens

Du måste godkänna användarvillkoren
Analys / Utrikes

Noonan: Trump svänger – åt demokraternas håll

Demokraterna har börjat le och förbereda önskelistor att lägga fram för president Trump.

I veckan kom USA:s president Donald Trump överens med Chuck Schumer, Demokraternas ledare i senaten, om en plan för att permanent avskaffa skuldtaket för den amerikanska statsbudgeten – något som retat upp republikanska kongressledare.

»Det är fantastiskt att han inte försökt tidigare«, skriver Wall Street Journals kolumnist Peggy Noonan. Hon menar att svängningen är logisk med tanke på att Trump, som alla vet, inte är en klassisk republikan och tidigare positionerat sig som demokrat. Men det finns också personligt groll bakom uppgörelsen: Trump ogillar representanthusets talman republikanen Paul Ryan och Senatens republikanske majoritetsledare Mitch McConnell.

Det vore oförsiktigt att tro att kursomläggningen skulle vara bestående, tror Noonan och radar upp flera anledningar. Bland annat är Trump till naturen flyktig och besitter inte den djupa förståelse för politisk praktik som krävs för att närma sig Demokraterna och samtidigt behålla sin bas i det republikanska lägret – det som brukar kallas triangulering. Läget förbättras inte av att Demokraterna hatar Trump som aldrig förr.

»För tillfället är kursomläggningen en händelse av rang (...) Om den blir varaktig och fungerar, kommer den i framtiden att beskrivas som betydande. Om inte är det bara ännu ett knasigt, flyktigt, osammanhängande ögonblick i Trumpland«, avslutar Noonan.

Peggy Noonan är kolumnist på Wall Street Journal, tidigare talskrivare åt Ronald Reagan och har skrivit flera bästsäljande böcker om politik, religion och kultur. Hon tilldelades Pulitizerpriset för kommenterande journalistik 2017 och var rådgivare vid inspelningen av tv-serien »West wing«.

Läs texten i sin helhet här (betallänk).

Läs nästa artikel
Video: Read Proof Sharing

Nu lanserar Fokus ”Read Proof Sharing” – ett nytt sätt att dela med sig av nyheter på.

KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera