Analys / Utrikes

Wolf: Spänningar mellan demokrati och kapitalism

Demokrati och kapitalism går hand i hand, men vi är dåliga på att få äktenskapet att hålla ihop. Det skriver Martin Wolf i Financial Times. Demokratin, skriver Wolf, befinner sig i en lågkonjunktur.

Han refererar till statistik som visar på ett tydligt samband mellan demokrati och globalisering. När bakslag kommer för globaliseringen minskar även antalet demokratier.

Läs mer: Johan Hakelius: Ska vi vaska demokratin?

Kapitalism och demokrati delar en föreställning om jämlikhet: att alla måste få delta i politiken och på marknaden. Men det finns också tydliga konflikter. Demokratisk politik bygger på solidaritet, kapitalister bryr sig inte om nationalitet. Demokratin säger att alla ska ha en röst, kapitalismen ger rika den överlägset starkaste rösten.

”Målet måste nu vara att hantera kapitalismen så att den stöder demokrati och hantera demokratin så att den globala kapitalismen fungerar bättre för alla. I dag klantar vi till det här äktenskapet. Vi måste bli mycket bättre”, avslutar Wolf.

Läs texten i sin helhet här. (betallänk)

Martin Wolf  är Financial Times ekonomiske förstekoluminst. Han har beskrivits som världens främste nu levande ekonomiske kommentator.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera