11 saker du (kanske) inte visste om Palme och Palmemordet

Text:

(Den här texten publicerades första gången 28 februari)

Z gör Hemma hos-Christer Pettersson i mars 1991, då adressen fortfarande var Rotebro. Foto: Z/Lars Tunbjörk      

1) Christer Pettersson pekades ut som ansvarig för mordet, häktades och åtalades för mordet med följande rättegång 1989. Då bodde han i en lägenhet i Rotebro i Sollentuna, men sin sista tid i livet tillbringade han på den religiösa sekten Marantas område vid Solvalla i Bromma i Stockholm. Pettersson bodde där i en av de baracker som fanns på området. Marantasekten var mycket uppmärksammad i 60-talet för sina tältmöten med Målle Lindberg och Arne Imsen där folk ofta föll i trans under predikningarna. På sitt Pilgrimhotell i Bromma, som blev sektens centrum från 1987, hyrde de också ut bostäder till socialförvaltningen. Maranata lämnade platsen helt hösten 2019. Där ska nu byggas bostäder och en skola.

Maranta när det begav sig, pastorn Arne Imsén till höger. Foto: Örebro läns museum
Maranta drev Pilgrim hotell vid Solvalla under drygt år.

2) Mårten Palme gick på bion Grand på Sveavägen för att se filmen Bröderna Mozart tillsammans med sin dåvarande flickvän Ingrid Klering (senare Eiken), och det var när Lisbeth och Olof Palme hörde om deras planer de bestämde sig för att gå på samma bio. Ingrid Eiken återkom senare i en helt annan roll i politiken, då hon blev statssekreterare (M) i kulturdepartementet i Reinfeldtregeringen. Hon var efter det vd för Mäklarsamfundet och är i dag generaldirektör på Statens Fastighetsverk.

3) Sista intervjun med Olof Palme gjordes av Ingvar Ygeman, far till Anders Ygeman, energi- och digitaliseringsminister i regeringen och tidigare inrikesminister. Ingvar Ygeman gjorde intervjun för tidningen Statsanställd där han då var chefredaktör. I samband med intervjun ska Palme fotograferas och blir ombedd att ställa sig vid fönstret men får frågan om det kanske är farligt och flyttat sig in i rummet, och svarar:”Ingen vet vad som finns därute”. Men det finns uppgifter på att Ygeman själv lade till den kommentaren när han skrev ut intervjun i efterhand. Fotografen som tog bilden avled 2002.

4) Barnprogrammet Björnes magasin hade premiär 1987, året efter mordet. Men båda de som mest förknippas med programmet var närvarande längst mordvägen denna fredagskväll. Robert Gustafsson har uppgett att han satt någon bänkrad framför paret Palme på biografen Grand kvällen den 28 februari 1986. Björne själv, Jörgen Lantz, befann sig vid hörnan Sveavägen-Kungsgatan och båda hördes som vittnen i samband med mordutredningen, men hade inga avgörande pusselbitar att tillföra.

5) Sigge Cedergren, ägde spelklubben Oxen där Christer Pettersson brukade hänga, var också Petterssons narkotikaleverantör. Sigge Cedergren har i omgångar också vittnat i Palmerättegångarna. Bland annat finns misstanken att han förvarade en Smith & Wesson i utrymmet under diskbänken i sin lägenhet, och att denna försvann i samband med mordet. Ett försvinnande som kopplats ihop med Pettersson. Cedergren bodde i en lägenhet på Tegnérgatan 16 som Pettersson ofta besökte. I samma lägenhet bodde senare en välkänd pr-konsult, Fredrik ”Feffe” Andersson, numera vd för Mitton Labs, tidigare på Prime. Han flyttade in efter en omfattande renovering. Feffe anses vara den som introducerade rosévin som den ultimata sällskapsdrycken under Almedalsveckan, men bor numera på ny adress.

6) Under de sista åren före mordet bodde Olof och Lisbeth Palme på Västerlånggatan i Gamla stan. Dessförinnan bodde familjen Palme på Lövångersgatan i Vällingby. Äldste sonen Joakim Palme bor i radhuset i dag. På samma gata bodde fram till augusti förra året också Karin Wanngård, oppositionsledare (S) och tidigare finansborgarråd i Stockholms stad.

7) Sedan 1986 har det kommit ut 1 870 böcker eller publikationer med ordet Palme i titeln eller innehållsbeskrivningen, enligt en sökning på bibliotekens Libris-register. Flest utgivna år 2009 (165). En sökning på ”Palme” ger 4 841 träffar på Adlibris sajt.

8) Medieskojaren Leif Bolling ägnade sig på 90-talet åt att bluffa medier genom att ringa upp och utge sig för att vara bland annat docent, kulturhistoriker, författare, vägdirektör, doktorand, forskare, hamnkapten, dykare och Estoniaanhörig. Han försökte också slå i Expressen att han hade heta tips baserade på samtal med Olof Palme en månad före mordet. På årsdagen av mordet 1996 ordnade P1 en hearing om Palmemordet dit folk kunde ringa in och ställa frågor. Där återkom Bolling med ett nytt påstående: ”Jag är syssling till Lisbeth Palme. Jag är väl den siste i släkten utom de närmast anhöriga som träffade Olof Palme i livet”. Enligt honom ska han ha följt Palme från Rosenbad till bostaden i Gamla stan fredagen den 28 februari 1986 och då noterat att statsministern inte åtföljdes av livvakter. Leif var i själva verket kontorist i Västerbotten, och slutade med medieskojerierna senare.

9) Olof Palme växte upp på samma adress och våningen ovanför där Carl Bildts farfar med familj bodde, på Östermalmsgatan 36. Snett över gatan, cirka 30 meter bort, bodde senare även M-ledaren Gösta Bohman på Villagatan. (Bonus: Lars Tobisson, tidigare förste vice ordförande M och gruppledare, bor så han har utsikt över huset där familjerna Bildt och Palme bodde)

10) En oväntat kritisk bild av Olof Palme ges i Bengt Norlings föga uppmärksammade lilla bok ”Skotten i Stockholm och Santiago” från 1998. Bengt Norling var kommunikationsminister i Palmeregeringen mellan 1969 och 1976 och blev sedan landshövding i Värmland.

Norling menar att politiken under Palme allt mer blev ett taktikspel. Att partiet gjorde allt för att klamra sig fast vid makten. Och att (S) under Palme-epoken tappade intresset för de enskilda människorna, folket blev till objekt för politiken, som mest ägnade det yttre skalet uppmärksamhet. Norling tycker Palme brister i omdöme när han 1976 säger om svenskarna och Thorbjörn Fälldin: ”arma folk, som ska ledas av en fåraherde från Ramvik”. Han menar också att (S) under Palme var alltför medgörliga med LO, vilket ledde till snedvridna löneavtal och det olyckliga löntagarfondsförslaget, som Palme egentligen var motståndare till.

Citat ur boken: "Olof Palme kom ofta till lunchen med en bok, som han önskade recensera för oss andra. Entusiastiskt beskrev han hur han haft svårt att lägga ifrån sig boken före fyra-fem på morgonen. Det slutade med att han gärna såg att vi andra också gick raka vägen till bokhandeln."

Jelena Rennerova var gift med Olof Palme i ett skenäktenskap, för att ta sig ut från dåvarande Tjeckoslovakien.

11) Olof Palmes första fru var Jelena Rennerova. I december 1949 ingick de ett skenäktenskap. Detta för att Jelena som var tjeckisk medborgare skulle kunna fly från den kommunistiska regimen i Tjeckoslovakien. Hon tog sig i februari 1950 först till Paris, men senare kom hon till Sverige där hon utbildade sig till läkare. 1952 upplöstes äktenskapet med Palme. Hon gifte sig senare med Rolf Zetterström, professor i barnmedicin. De fick tre barn, äldsta dottern fick också namnet Jelena och Olof Palme var hennes gudfar. Jelena Zetterström har arbetat som journalist på bland annat Sydsvenskan och är i dag lärare på Lidingö.

Där bor också hennes mor som i dag är 92 år gammal. Dottern Jelena var tidigare gift med Mikael Widell, i dag kommunikationskonsult och tidigare journalist, nu gift med Åsa Tillberg Widell. Hon var tidigare vd för Nyhetsbolaget på TV4 och tidigare redaktionschef på Dagens Nyheter och Dagens Industri. Hon tillträdde 2018 som generalsekreterare för UNHCR, insamlingsorganisationen för FN:s flyktingorgan i Sverige.

* * *

Alla dessa Palmespår

Närmast otaliga är teorierna om vem som mördade Olof Palme i korsning Tunnelgatan (senare Olof Palmes gata) och Sveavägen 23.21 på kvällen den 28 februari 1986.

Här är några vanligt förekommande och några mer udda:

  • Christer Pettersson-spåret, en småkriminell från Sollentuna greps i december 1988 och dömdes i tingsrätten för morden. Domen överklagades och Pettersson frikändes i hovrätten 1989. Christer Pettersson avled 2004.
  • Kurdspåret. Hans Holmérs (och Ebbe Carlssons) favoritspår. Den kurdiska militanta organisationen PKK ska ha beordrat morden på Olof Palme, efter tidigare tillslag mot kurdiska PKK-anhängare.
  • Sydafrikaspåret. Enligt detta ska den sydafrikanska apartheidregimen har lej en mördare för att gör sig av med Olof Palme som var den av de politiska ledarna som starkast uttryckte sympati med sydafrikanske befrielserörelsen ANC.
  • Contrasspåret”. Högerextrema krafter ska ha slutit sig samman i konspiration för att mörda Palme. I några fall hävdas att både poliser och Säpo-anställda ska ha deltagit i konspirationen. Ibland kombineras spåret med Sydafrikaspåret. Contras var en högerextrem tidning som bland annat gav et ut nummer med en nidbild av Palme på förstasidan som en måltavla.
  • Polisspåret. Hävdas ofta i kombination med Contrasspåret. En samling poliser och militärer skulle i en sammansvärjning ha utfört mordet.
  • Boforsspåret. Svensk vapenhandel i miljardklassen med Indien som köpare av Boforskanoner ska ha varit orsaken, enligt spårets följare.
  • Skandiamannenspåret. Tidningen Filter uppgav sig förra året ha ”lösning” på mordet genom uppgifter om Stig Engström, Skandiaanställd med starka högersympatier, som uppenbarligen befann sig på mordplatsen vid mordet. Engström har lämnat motstridiga uppgifter om vad han verkligen gjorde i samband med mordet. Stig Engström gick bort 2000.
  • EAP-spåret. Europeiska Arbetarpartiet (EAP), startat av Lyndon LaRouche, var ett märkligt parti som förespråkade kraftiga satsningar på kärnkraft och ställde upp i svenska val. De ansågs ha kopplingar till CIA och pekade ut Olof Palme som sin särskilda fiende.
  • Familjedramaspåret. Tv-producenten Lars Krantz hävdade i boken ”Ett verkligt drama” att det var Lisbeth Palme som ville röja Olof Palme ur vägen. Hur hon samtidig skulle kunnat rikta ett skott mot sin rygg i samband med attentatet har han inget riktigt bra svar på. Dessförinnan hävdade han att Olof Palme själv iscensatt mordet.
  • Förväxlingsspåret. Bygger på teorin att den utpekade mördaren, Christer Pettersson, skulle ha förväxlat Olof Palme med spelklubbsägaren och Petterssons narkotikaleverantör Sigge Cedergren, och mördat fel person av misstag.

Fler än 10 000 personer har hörts i Palmeutredningen och 130 har rent av erkänt mordet, men blivit motbevisade av utredarna.

* * *

Ny Sydafrikasatsning?

Ett pressmeddelande i veckan gav oss onda aningar. Är det dags för en ny Sydafrikasatsning? I november 1999 for en regeringsdelegation med Göran Persson, svenska näringlivs- och kulturlivsrepresentanter i en stor delegation till Sydafrika för att sälja in Sverige (och framförallt stridsflygplanet JAS 39 Gripen).

Ulf Dinkelspiel, Göran Persson, Dr Alban och Lars-Åke Lagrell säljer in Sverige i Sydafrika 1999. Foto: Scanpix/TT

En hel del gick nog vägen, och en flygplansaffär blev det så småningom. Men de kringarrangemang som pr-byrån Rikta planerat blev minst sagt ett fiasko. En inledande konsert med Dr Alban, Uno Svenningsson och The Real Group drog en sammanlagt publik av tre (3) personer. Detta på en arena byggd för 30 000 åskådare. En start bidragande orsak kan ha varit att ett lokalderby i fotboll pågick samtidigt, en match som ska ha lockat runt 80 000 åskådare.

Rikta som var den starkast lysande stjärnan på pr-himmelen i slutet på 90-talet fick stark kritik för sitt engagemang i Sydafrikaresan och byrån avvecklades senare.

Fast Dr Alban tycks inte alls inblandad i den resa som Stefan Löfven och Anna Hallberg ihop med en delegation nu ska göra.

Annars minns vi hans senare osannolika samarbete med Björn Borg och Tomas Brolin och den okände Mattias Frisk (sägs ha varit tennistränare) i videon till ”Alla vi” från samma år, alltså 1999 (OBS! Känsliga tittare varnas för ett s k könsstereotypt innehåll).

* * *

Vad ska det bli av killen?

Fortfarande presenterar sig förra L-ledaren Jan Björklund som ”arbetssökande”. Fast i veckan stod det klart att han ska fördriva en del av tiden med att öva och uppträda i TV4:s Let´s dance.

Fast att dansa på heltid är nog inte Björklund grej, utan mellan dansstegen har han tid att plugga lite italienska. Som Fokus kunde avslöja i januari är han tilltänkt som ambassadör i Italien, men utnämningen har dröjt och det sägs att regeringen vill paketera flera utrikesutnämningar i ett paket. Detta ska enligt uppgift ske under första halvan av mars, med tillträde i höst.

Men samtidigt som Jan övar italienska fraser och att äta spagetti vongole utan att det gör fula avtryck på skjortan, har hans fru Anette Brifalk ett rejält försteg i förberedelserna.

Jan har alltid tråkat henne för att hon läste italienska på gymnasiet, och undrat vad man ska de med de språkkunskaperna till. Nu kan hon kontra med ett ”Tu hai capito?”. Eller: Förstår du? Eller ännu enklare: ”Capice?”.

Och här kan du läsa mer om politikernas bekymmer med sin efter-politiken-karriär.

* * *

Ett felsteg med danssteg?

Bland politikens spinndoktorer är frågan omtvistad: ska kandidaten/politikern låta sig filmas när de dansar? Några danssteg riskerar att bli återkommande bildklipp när hen gör helt seriösa utspel. Påminn de forna alliansföreträdarna om den gemensamma valupptakten 2014, och de ser besvärade ut. Den gången klarade sig de fyra partiledarna undan genom att de kom in i salen i Järla Sjö först senare. Innan Peter Rylander svarat för sin uppvärmning. Men centerledningens hälsning till dansbandveckan i Malung finns dokumenterad, liksom Göran Perssons dans med kossan Doris, och brittisk politik överlevde inte riktigt Elisabeth Mays dansstegsentré på torys motsvarighet till stämman.

Och nu – alldeles nyligen – den extatiska MUF-dansen utförd av ett gäng i MUF Östergötland. Fast MUF-ordföranden Benjamin Dousa syns faktiskt i bakgrunden, även om han verkar vilja dölja sig.

Även Moderatsemlan kan som politiskt videoidé gå mot ett öde som klassiskern i genren, M-riksdagsledamoten Hans Rothenbergs Free Martini.

* * *

Politisk återvinning?

Nu har det hänt igen: regeringskansliet börjar skicka ut gamla pressmeddelanden. Som detta från 2016 som dök upp i veckan:

* * *

Dressman igen!

Vad gör att Dressman-referenserna ständigt dyker upp i politiken? Minns den här bilden som DN-fotografen Roger Toresson tog i Almedalen 2013:

I veckan tog det fart igen, DN intervjuade riksdagsledamoten Ida Gabrielsson (V) som lät sig undslippa:

Stilikonen Göran Greider var snabbt ute att kontra:

Hoppas de norska ägarna tycker att all pr är god pr. Behöver du strumpor också kanske?

* * *

Gäst hos verkligheten 1 och 2

Joakim Lamotte, gäst i SVT:s Sverige möter från Trollhättan, Jarl Alfredius, gäst i Sarajevo, i SVT:s Aktuellt från Sarajevo. Foto: SVT

* * *

Hårdare tag med Tintin

Johan Forsell fördjupar sig i rättsskipning. Foto: twitter

En annan reklamfilm innehöll frasen ”när du vill vara dig själv en stund”. Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forsell drömmer sig ibland bort och föreställer sig vara till exempel Séraphin Lampion. För han planerar väl inte något nytt hästhuvudattentat?

* * *

Snygg rubrik!

* * *

Den sanna manchesterliberalismen!

* * *

Rätt Ryttar rattar ryttarberättelser

* * *

Lika som bär

Norbert Röttgen, kandidat att bli CDU-ledare, och Per T Ohlsson, politisk krönikör Sydsvenskan och författare

* * * * * *

Hört något? Sett något? Vet något? Kommit på en lika som bär?

Har du bilden eller klippet alla vill se? Tipsa oss!