Skapa konto

Skapa konto
Förnamn är ogiltigt
Efternamn är ogiltigt
Lösenord är inkorrekt
Lösenord och bekräftat lösenord stämmer inte överens

Du måste godkänna användarvillkoren
Ekonomi / Fem frågor

Fokus välkomnar en ny redaktör

Hej, Emanuel Sidea, ny ekonomiredaktör på Fokus. Vem är du?

– Jag är en 33-årig Göteborgare, som är född i Rumänien men bor i Stockholm sedan 14 år. Journalist har jag varit sedan 2001 då jag sökte till Göteborgspostens ungdomsredaktion. Det var en bra plantskola där jag blev kvar i 18 månader och nästan alla mina kolleger från den tiden har gått vidare, namn som Navid Modiri och Moa Karlberg. Efter det började jag frilansa och jag var med och startade en tidskrift för samhällsfrågor, Epigon.

Hur hamnade du i ekonomijournalistiken?

– Jag träffade Pontus Schulz som hade fått pengar av Bonnier för att starta ekonomimagasinet Attention, och började skriva för den. När han blev chefredaktör för Veckans affärer följde jag med dit och blev kvar i åtta år. Jag har alltid tyckt att det är roligt med ekonomi och har läst mycket nationalekonomi.

På vilket sätt kommer Fokus läsare att märka att du har blivit ny ekonomiredaktör på tidningen?

– Våra stora svenska bolag som kanske har hälften av sin verksamhet utomlands är till exempel väldigt underbevakade, som Securitas med stor marknad i Turkiet, men de är sällan tillräckligt aktuella för att hamna i dagspress. När det händer saker i Turkiet så påverkar det Securitas och jag tycker att vi ska förklara på vilket sätt.

Jag tycker att bra ekonomijournalistik är brett och inte ska innehålla så mycket siffror, för siffrorna förändras. En bra story kan leva hur länge som helst, som »Frank Sinatra has a cold«.

Som journalist använder jag siffror för att vägleda en bra historia, inte för att berätta den.

Vad gör du  när du inte rotar i ekonomi och samhällsfrågor?

– Tränar. Jag springer på Djurgården och styrketränar. Rör på mig helt enkelt. Jag fick någon gång en idé om att jag skulle ställa upp i en triathlontävling. Det har jag som mål.

Har du några nyårslöften?

Nej. Jo, att meditera tio minuter varje dag. Jag har en app för det som faktiskt funkar väldigt bra. Det är till exempel andningsövningar och bygger på någon sorts gamification med nivåer som man måste ta sig förbi för att öppna nästa. Jag hoppas bli mer harmonisk om jag lär mig ta en stund då och då när jag inte presterar eller lyssnar på något.

Följ Fokus ekonomibevakning här

Utvalda ekonomiartiklar 

Näthandeln räddar skogsindustrin (17-50)

Därför funkar varken Keynes eller Friedman (17-50)

Spotify är redo för Wall Street (#17-47)

Veckans Fokus: Mörka moln över telejätten (#17-40)

Veckans Fokus: Pojken som blev av med guldbyxorna (#17-14-15)

 

 

 

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera