På gränsen till något nytt

Text:

Bild: TT, Kristoffer Törnmalm

De senaste veckorna känns det som att allt har handlat om Nordkorea. Från den minutiöst samstämmiga hejarklacken på OS i Pyeongchang till mötet mellan Sydkoreas president Moon Jae-In och Kim Jong-Uns syster – till mötesinbjudan den nordkoreanska diktatorn nyligen skickade till Donald Trump.

I dag rapporterar världens medier om ett annat möte på toppnivå, det mellan Sveriges utrikesminister Margot Wallström med stab och Nordkoreas utrikesminister Ri Yong-Ho.

Enligt Dagens Nyheter kommer mötet delvis att behandla konsulära fall som enligt tidningens källor bekymrar amerikanerna. Men mötet kommer också att handla om nedrustningen av Nordkoreas kärnvapenprogram, vilket är det största orosmomentet på Koreahalvön.

Samtidigt på andra sidan jordklotet pågår förberedelser inför ett annat toppmöte med svenskkoppling. Det mellan Kim Jong-Un och Sydkoreas president Moon Jae-In. Enligt konteramiral Anders Grenstad, chef för den svenska delegationen vid gränsen mellan Nord- och Sydkorea, är planerna just nu att mötet ska ske i gränsbyn Panmunjeom.

– Man har sagt Fredshuset nedanför »Freedom House« på sydsidan eller så blir det på den nordkoreanska sidan, säger han.

I Panmunjeom råder konstant spänd stämning. Sydkoreanska soldater i svarta solglasögon och taekwondo-poser står öga mot öga med nordkoreanska stenansikten på andra sidan gränsen. Ständigt ackompanjerade av skrålande propagandamusik. Enligt Anders Grenstad är det viktigt att mötet i gränsbyn för det första blir av, men också faller väl ut, för att nästa möte – det mellan Donald Trump och Kim Jong-Un – ska bli verklighet. En riskfaktor är den planerade militärövningen som USA och Sydkorea årligen genomför.

– Vi hoppas att det inte blir några provokationer som stökar till det under resan framåt. Däremot kommer man att genomföra vårövningen Foal Eagle någon gång i mitten av april. Man kommer att göra som tidigare annonsera till nordkoreanerna att vi kommer att genomföra övningen, att den är »defensive« och kommer att övervakas av neutrala staters övervakningskommission.

Var mötet mellan Nordkorea och USA kommer att hållas – om mötet ens blir av – är fortfarande oklart. Det har spekulerats i att det kan komma att anordnas i Sverige, Schweiz, Kina – eller rent av vid gränsen mellan Syd- och Nordkorea precis som det förestående mötet mellan Nord- och Syd. Klart är att det från sydkoreanskt håll är höga förväntningar på att samtalen blir av, berättar Anders Grenstad.

– Det är en positiv stämning i Sydkorea kring att det här ska genomföras. Samtidigt säger man att »det här har vi försökt många gånger tidigare«. Men att man samtalar med varandra tycker man är bra.

I en text i kommande nummer av Fokus säger Niklas Swanström, analytiker och chef vid Institutet för säkerhets- och utvecklingspolitik (ISDP), att Nordkorea med sin utsträckta hand kan vara ute efter att få omvärlden att lätta på trycket mot landet, utan att de själva för den sakens skull ska förbinda sig till något som äventyrar deras nationella säkerhet. Det vill säga arsenalen av allt mer avancerade kärnvapnen.

– De hör att omvärlden nu säger att »om de kompromissar så måste vi också göra det«. Och det är precis dit de vill komma, att få kompromisser kring sanktionerna och att relationerna normaliseras, bara för att i slutändan säga att »tyvärr kan vi inte ta det sista steget«, säger Niklas Swanström.

Anders Grenstad är inte övertygad:

– Det är så svårt att bedöma. Jag har inte fått läsa brevet till Trump men som det är citerat i medierna verkar det vara en öppen diskussion. Det kan vara ett sätt att bara vinna tid eller så är han seriös. Jag hoppas för det nordkoreanska folkets skull, och för avspänningen i regionen, att han är seriös. Jag upplever att alla tre spelare, även Japans premiärminister Abe, är seriösa med det här och att man verkligen vill någonting.

Han fortsätter:

– Sedan kan man spekulera i motkravet: ska USA lämna halvön? Får det inte finas en allians? Ska det in ekonomi, med hävda sanktioner in i det här?

Hur tror du att det faktum att Rex Tillerson fick sparken och att en hök i Nordkoreafrågan – Mike Pompeo – kommer in, påverkar situationen?

– Det är ytterligare en faktor. Det sker mycket på den amerikanska kontinenten som är svårt att förstå. Man har ännu inte skickat hit en ambassadör sedan presidenten Trump tillträdde och kallade hem alla ambassadörer över hela världen. Det gör det svårt att sia om i fall det är rätt utrikesminister att hantera ett hårt förhandlingsklimat, säger Anders Grenstad.

Svenskarnas uppgift vid gränsen, tillsammans med fem kollegor från Schweiz, är att övervaka så att vapenstilleståndet mellan Nordkorea och Sydkorea som skrevs 1953 efterföljs. Ibland lyckas nordkoreanska soldater ta sig över gränsen till Sydkorea, som i november då en militär flydde halsöverhuvud under beskjutning från sina kollegor. Han är fortfarande under utredning av sydkoreanerna men på fredag ska svenskarna och schweizarna briefas om vad de kommit fram till, och därefter träffa desertören.

– Då ställer vi två frågor: blir du behandlad efter Genèvekonventionen och vill du åka tillbaka hem? Än så länge har vi inte haft någon i modern tid som har velat tillbaka. Men det har funnits sådana också.

Hur är det att jobba vid gränsen?

– Ofta känns det som måndag hela veckan. Det är rutiner och vi gör samma saker varje dag, det vill säga vi är på »conference row« och visar att vi följer vapenstilleståndsavtalet. Varje tisdag har vi möte och Nordkorea får del av våra protokoll – om de vill ha dem. Men sedan 1995 vill de inte ha kontakt med oss, säger Anders Grenstad.