Krönika

Ingen rök utan eld?

Ann Charlott Altstadt ifrågasätter om Ryssland verkligen ligger bakom allt ont.

Det kanske mest roande oroande med konspirationsteorier är att ett sakligt begrepp sätter dumstrut eller pestflagg på allting utanför det officiella narrativet. Fast konspirationsteori egentligen bara betyder att mäktiga personer samarbetar fördolt bakom demokratin för att uppnå sina mål. Och om de är lite rationellt lagda, hur skulle de kunna låta bli?

Jag borde väl också visa mer förnuftigt karriärkalkylerande än påminna om att konspirationsteorier som inte sprids av foliehattar nere i källaren, utan ifrån maktens tinnar, brukar kallas McCarthyism. Och det är något mycket läskigare än elallergiska miljöpartister som bloggar om chemtrails.

Startsträckan var så lång att jag missade slutspurten, men plötsligt var rasister och fascister överspelade. Igår var man brunreproducerande rashetsare, idag hastigt och lustigt ett svartmålande, splittrande Putintroll.  Vem som helst kan nu misstänkas stå under påverkan, som svarar ja på trollvarianten av häxprocessernas vattenprov: har politikerna fört en misslyckad invandrings-, asyl- och integrationspolitik och har därför Sverige sociala problem?

Jag måste dock våga fråga, med tanke på hur konspirationer brukar vara uppbyggda, om Putin ens är mänsklig i sin ondskefulla, lyckosamma list att via desinformation kunna påverka vartenda val sedan brexit.

För att få mig och andra att svartmåla Sverige har han likt Sauron styrt politiker sedan 80-talet att begå det ena misstaget efter det andra. Och vips kunde Putin på endast 22 år bygga upp 186 utanförskapsområden fast han började med ynka tre 1990. Endast han vet hur många de är idag, landsorten inräknad. De senaste åren verkar Putin ha legat i som en räv och lyckats skapa hela 23 stycken särskilt utsatta områden i sin tjänst. Han kan helt enkelt inte låta bli att göra det onda, som att underdimensionera vår offentliga sektor i förhållande till befolkningsökningen, med kriser och samhällsmotsättningar som följd.

Men superübertrollets mörkaste powermove är att via påverkanspåverkan påverka till och med statsråd och mainstreammedia att bekräfta frågorna i trolltestet ovan. Och när DN fake-newsar en moderat riksdagsledamot som Hanif Bali, och får honom petad ur partistyrelsen som säkerhetshot, då står orcherna redan utanför Marieberg. För Putin drar förstås också i trådarna till nickedockan Wolodarski för att hetsa oss in i Nato och än mer öka splittringen även globalt.

Men måste jag verkligen bli klassad som Sverigehatande landsförrädare för min uppriktiga undran om Ryssland verkligen kan bräcka USA i geopolitisk påverkanskamp. Tack vare Edward Snowden vet vi bland annat att supermakten inte bara kan avlyssna dig, utan faktiskt gör så med varenda europeisk toppolitiker. Det är vidare konstigt att Putin varit så framgångsrik splittrande svartmålare i Sverige, som enligt Snowdens filer ses av USA som främsta allierad i fråga om så kallad informationshantering. Och det uppskruvade tonläget kring Putins påverkanskampanj påminner inte det starkt om en … mycket lyckad påverkanskampanj?

Med risk att bli utpekad som Putinkramare undrar jag om det inte är inhemska  politiska beslut som splittrat Sverige? Och om den så kallade svartmålningen inte skulle bero på officiell statistik, utan är en påverkanskampanj, vad händer då om »fel« parti vinner valet? Kommer myndigheter, mainstream-medier, och statligt finansierade privata trolljägare, att stoppa Putin från att avgöra ett val till i Sverige? Och hur gör man det, om vi är offer för påverkanskampanjer, på annat vis än att begränsa yttrande- och tryckfriheten? Det vill säga inskränka demokratin för att förhindra SD från att vinna val.<

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera