Romanen 3.5.2

Text: Emil Åkerö

Bild: SOFIA RUNARSDOTTER/TEG PUBLISHING

I en värld som premierar snabbhet och närhet till kunderna är det inte den som chansar rätt som vinner, utan den som förstår hur den sålda tjänsten används och som förändras tillsammans med sina användare. 

Det är filosofin bakom betatestning. Ursprungligen ett arbetssätt för programmerare, som spred sig till techstartups och filmbranschen. Branscher med höga initiala kostnader där sena ändringar, eller till och med misslyckanden, kan bli förödande.

När techentreprenören Alfred Ruth blev författare tog han med sig metoden in i litteraturen.

»En anledning att finnas«, första delen i hans trilogi »Fermis Filter«, kommer i handeln den 14 september. Romanen utspelar sig på 2040-talet, i ett skifte mellan biologisk intelligens och artificiell intelligens (AI). Huvudpersonen Ariel försöker att skapa en säker version av superintelligent AI som kan skydda mänskligheten mot sämre konstruerade efterföljare. Om hon lyckas kan hon rädda mänskligheten, men om hon misslyckas riskerar hon att utlösa dess undergång.

Under skrivprocessens gång har Alfred Ruth testat romanen på 500 läsare. 

– Jag är techkillen som redan på gymnasiet började programmera och kränga hemsidor. Sedan blev jag journalist, men slutade för att grunda ett framgångsrikt it-bolag som hann växa till knappt 100 anställda innan det såldes. För mig är det naturligt att vara så nära min publik som möjligt, för att veta vad som funkar och inte, säger han.

Rent praktiskt har läsarna anmält intresse via hemsidan där de fått fylla i bakgrundsinformation om sig själva. De har läst boken genom tjänsten Betareader som samlar in data om läsprocessen längs vägen. Läsarna har delats in i olika grupper som läser olika versioner av boken, varefter författaren kan ta del av kvantitativa data; såsom läshastighet, vad som skummats och vilken version som blivit utläst. Efter avslutad läsning har läsarna besvarat en enkät.

– Det är viktigt att poängtera att jag inte låter läsarna bestämma vad som händer i boken, jag har en historia som jag berättar. Det jag testar är olika sätt att berätta den historien på, tills jag har mejslat fram den slipning av juvelen som ser vackrast ut, säger Alfred Ruth. 

Ett försök att hitta en objektiv metod för att finna den bästa möjliga versionen av texten.