Fritt fall i Bayern

Text: Jan Lewenhagen

Bild: LUKAS BARTH-TUTTAS/AFP/TT

Väljarna skyr interna motsättningar som pesten. Det är en gammal sanning som bekräftades ännu en gång i det dramatiska Bayernvalet i söndags.

CSU, partiet som sedan decennier varit vant vid att på egen hand styra Bayern, fick med 37,2 procent vidkännas sitt sämsta valresultat sedan 1950. Det handlar om ett parti som vant sig vid att röstsiffrorna ska ligga någonstans runt 50 procent.

SPD (Socialdemokraterna) har av hävd varit det näst största partiet i Bayern. Ett första ras från runt 30 till 20 procent kom för femton år sedan, resultatet i söndags var så uselt att en rättrogen SPD:are knappt vill ta det i sin mun – 9,7 procent. Partiet befinner sig i fritt fall, opinionssiffrorna på riksplanet talar samma språk.

Gemensamt för de två krispartierna är att de interna striderna tagit överhanden.

CSU har förföljt sitt systerparti, An­gela Merkels CDU, sedan flyktinghösten 2015. Partiordföranden Horst Seehofer har ständigt riktat angrepp mot Merkel, även efter det att han blev inrikesminister i hennes regering i Berlin. Det har tolkats som att Seehofer på det viset velat stärka sin ställning på hemmaplan gentemot den yngre rivalen Markus Söder – en fejd som pågått i flera år.

I valrörelsen försökte Seehofer och Söder att sluta leden, förgäves eftersom oenigheten var så uppenbar.

För SPD utgjorde riksvalet för ett år sedan ett bittert nederlag. Sedan följde flera månader av uppslitande strider innan man med knapp majoritet kunde besluta att bilda koalition med CDU och CSU i Berlin. På vägen dit blev Andrea Nahles ny ordförande.

Bayernvalets segrare blev i stället De gröna, ironiskt nog eftersom det är ett parti som sedan länge institutionaliserat de interna striderna. De gröna har av tradition varit uppdelat i fraktionerna »realos« och »fundos« – realister och fundamentalister. Vid valet av språkrör skulle bägge fraktionerna vara representerade.

Förra hösten fick dock partiet sensationellt nog två »realos«-språkrör i riket. Även i Bayern har partiet två »realos« i spetsen. Den ständigt leende 33-åringen Katharina Schulze har förkroppsligat en annan politisk stil än de bittra rivalerna Seehofer och Söder.

De grönas 17,5 procent är det överlägset bästa hittills i Bayern och i huvudstaden München är De gröna numera största parti.

CSU tappade 180 000 väljare till De gröna. Ännu fler gick högerut: till Alternativ för Tyskland och Fria väljarna, ett slags mini-CSU.

Redan nästa söndag, den 28 oktober, väntar ett nytt viktigt delstatsval, denna gång i Hessen med Wiesbaden som huvudstad.

Partierna vet vid det här laget att de interna bråken är kontraproduktiva, därför råder borgfred överallt efter Bayernvalet.

Seehofers väntade avgång som CSU-ordförande är skjuten på framtiden och såväl Angela Merkel (CDU) som Andrea Nahles (SPD) får en frist.

Efter den 28 oktober lär dock Merkel på nytt få tampas med myteristämningarna i partigruppen och Nahles med kravet på att SPD måste lämna regeringskoalitionen i Berlin. <

Fakta |  Jordskred i Tyskland

Resultat, delstatsval i Bayern 14/10. Procent (inom parentes valet 2013).

CSU 37,2 (47,7)

De gröna 17,5 (8,6)

Fria väljarna 11,6 (9,0)

Alternativ för Tyskland 10,2 (–)

SPD 9,7 (20,6)

Liberala FDP 5,1 (3,3)