Skapa konto

Skapa konto
Förnamn är ogiltigt
Efternamn är ogiltigt
Lösenord är inkorrekt
Lösenord och bekräftat lösenord stämmer inte överens

Du måste godkänna användarvillkoren
Kultur

Kritikerfavorit vinner nordiskt litteraturpris

Nordiska rådets litteraturpris gick till den isländska författaren Auður Ava Ólafsdóttir för romanen »Ör«.

Sverige blev utan pris i år när det Nordiska rådet delade ut sina kulturpris. I stället tog den isländska Auður Ava Ólafsdóttir och romanen »Ör« (Ärr) hem det prestigefyllda litteraturpriset.

– För ett verk som är fyllt av underfundig humor och fyllt av liv, sa norska kronprinsessan Mette-Marit, som delade ut priset vid ceremonin i Oslo.

– Isländska Auður Ava Ólafsdóttir har skrivit en existentiell roman, »Ör« (Ärr) som rör sig i spännvidden mellan den överflödiga välfärdsmänniskans krampartade tomhet och människor på flykt som kämpar för sin överlevnad, sa Fokus kulturredaktör Nina van den Brink inför ceremonin.

Isländskt blev det även i kategorin film för »Kona fer i striö« (Kvinna i krig) av regissören manusförfattaren och producenten Benedikt Erlingsson.

Filmen hanterar »på ett roligt och lekande sätt hanterar såväl storpolitiska frågor som privatlivet hos den 48-åriga kvinnan som är filmens oväntade actionhjälte«, enligt juryn.

Musikpriset gick till den norska kompositören Nils Henrik Asheim för verket »Muotha”. Priset för Barn- och ungdomslitteratur gick till bilderboken Træið (Trädet) av den färöiska författaren Bárður Oskarsson.

Prissummorna är 35 000 danska kronor, cirka 485 000 svenska kronor.

 

 

 

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera