Israelisk polis: Åtala Netanyahu för mutbrott

Text:

Bild: DEBBIE HILL, AFP, POOL

I slutet av förra veckan meddelade den israeliska polisen och börsinspektionen att de rekommenderade åtal mot Israels premiärminister Benjamin Netanyahu. Beslutet baseras på misstankar om mutor, bedrägeri och bristande förtroende. Även hustrun Sara Netanyahu är indragen i härvan.

Utredningen är känd under namnet »affär 4000« och handlar om Benjamin Netanyahus koppling till en av landets största nyhetssajter Walla, som ägs av telekomjätten Bezeq.

Enligt polisen ska Netanyahu ha drivit igenom regleringar som gynnat Bezeq i utbyte mot en gynnsam mediebevakning. Flera på Walla har vittnat om hur familjen Netanyahu  försökt styra och ställa, inklusive att hustrun Sara Netanyahu klagat hos redaktionen och fått gehör, skriver Dagens Nyheters Nathan Schachar.

Det är inte första gången som Netanyahu är i blåsväder. »Affär 4000« är den tredje utredningen samt tredje gången som polisen rekommenderat åtal mot den israeliske premiärministern. Den tidigare utredningen, kallad »affär 2000«, handlade om påståenden att Netanyahu ska ha kommit överens med Israels näst största tidning om en positiv rapportering kring honom. Innan dess, »affär 1000«, gällde det misstankar om lyxgåvor – Champagne, kubanska cigarrer och juveler – som familjen Netanyahu ska ha tagit emot.

Premiärministern nekar till anklagelserna och hans parti Likud stöttar honom.

»De här rekommendationerna var förutbestämda och läckte ut redan innan utredningarna påbörjades«, säger Netanyahu i ett officiellt uttalande och tillägger:

»Jag är övertygad om att behöriga myndigheter efter att ha utrett saken kommer fram till samma slutsats: Det finns ingen substans.«

Netanyahu anklagar i stället polisen för en häxjakt som syftar till att tvinga bort honom från makten.

Tidigt nästa år väntas statsåklagaren Avichai Mandelbit presentera brottsanklagelserna mot premiärministern och då även förhör med de misstänkta. Först därefter kan åtal väckas. Men israelisk lagstiftning är samtidigt otydlig om huruvida en statsminister under åtal kan behålla sin post. Netanyahu har sagt att han tänker sitta kvar – något som högsta domstolen i så fall kan bestrida, enligt brittiska The Economist.

Ett eventuellt åtal skulle då sammanfalla med det israeliska parlamentsvalet där Benjamin Netanyahu måste försvara sin knappa majoritet i Knesset. Flera politiker, däribland den tidigare utrikesministern Avigdor Lieberman, har redan hoppat av i protest mot den förda politiken mot de arabiska grannarna i allmänhet och mot palestinierna i synnerhet.

Kanske blir det tredje gången gillt för Netanyahu. Skulle han lyckas sitta kvar som statsminister till mitten av juli nästa år passerar han den legendariske statsgrundaren David Ben-Gurion och kan titulera sig som den mest långvarige premiärministern i Israels historia.

»Det blir i så fall en händelse av stor symbolisk betydelse. Ben-Gurion var socialdemokrat, ledare för det parti som dominerade Israel under dess tre första decennier från grundandet 1948. Sedan 1977 har nationalistpartiet Likud styrt landet större delen av tiden«, skriver Arne Lapidus i senaste numret av Fokus (#48).

Läs även Arne Lapidus »Netanyahu – ledaren med nio liv« här.