Skapa konto

Skapa konto
Förnamn är ogiltigt
Efternamn är ogiltigt
Lösenord är inkorrekt
Lösenord och bekräftat lösenord stämmer inte överens

Du måste godkänna användarvillkoren
Kultur

Förstelnad ojämlikhet

Evert Taube, August Strindberg och Carl Michael Bellman tar plats i statyernas Göteborg och Stockholm

Blogg

I Göteborg finns det fler statyer av Evert Taube än vad det finns av historiska kvinnor sammantaget. Det låter som ett illasinnat skämt, konstruerat av en ståuppkomiker från Stockholm, men det var Göteborgs-Posten som under måndagen baserade ut uppgiften, som räknats fram av Göteborg Konst. Kulturförvaltningens konstenhet har just sammanställt stadens 1250 offentliga konstverk.

Det är ett träffande sätt att belysa ojämlikhet på, som när Dagens industri vid millennieskiftet konstaterade att det finns fler vd:ar som heter Göran än som är kvinnor, åtminstone på börsen.

I Stockholm heter Evert Taube som förväntat August Strindberg, visar en snabbgranskning av Stockholms statyer Wikipediavägen. I hasorna har författaren visdiktaren Carl Michael Bellman. Men bara om man slår ihop de två kulturgiganternas dussinet statyer med huvudstadsstatyerna av Evert Taube och Carl von Linné, så räcker det för att rå på det samlade kvinnogardet.

Vår ikoniska Astrid Lindgren går i förtruppen för att se till detta, med åtminstone tre skulpturer, men bakom sig har hon en lång rad av imponerande, mer eller mindre Stockholmsbaserade kvinnor som Ellen Key, Anna Sterky, Elin Wägner, Helene Schjerfbeck, Fredrika Bremer, Greta Garbo, Elsa Borg, Jenny Lind, Anna Lindhagen, Margareta Krook och Drottning Kristina.

Däremot kunde det vara mödan värt att räkna på hur mycket säkrare det är att få tillverka en av Stockholms utomhusskulpturer om man heter Carl (Milles, Möller, Eldh, Fagerberg, Bejermark, Stålhane) än om man är kvinna.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera