Skapa konto

Skapa konto
Förnamn är ogiltigt
Efternamn är ogiltigt
Lösenord är inkorrekt
Lösenord och bekräftat lösenord stämmer inte överens

Du måste godkänna användarvillkoren
Kultur

Hitlistorna byter språk

Engelskan är inte längre självklar i popmusik.

Blogg. 

De som har ungdomar i skolåldern har troligen märkt att spanskan har tagit över som tredjespråk. På bekostnad av franskan. Men i synnerhet på bekostnad av tyskan som på många skolor inte ens erbjuds som alternativ.

Kanske är det logiskt med tanke på att spanskan är världens näst största språk, efter mandarin.
I Sverige har vi vant oss vid att varje sommar ska bjuda på en gigantisk spansk hitlåt. »Macarena«, »La Vida Loca«, »Bailando«. Sol Playa Espana.

Men något har hänt de senaste åren. Superhits som »Despacito« och »Taki taki, rumba« kan inte längre avfärdas som kuriösa sommarplågor i bonniga semestertider. Spansk musik har blivit en självklar del av det internationella musikutbudet. Och inte bara i Sverige. Ozuna från Puerto Rico var Youtubes mest streamade rappare i fjol, följd av de tillika spanskspråkare J Balvin och Bad Bunny på andra och tredje plats.

»Engelska är inte längre det självklara standardspråket på hitlistorna«, konstaterade brittiska the Guardian den 6 februari i en artikel om Pop 2.0 och dess nya stjärnor, spanskspråkiga, franskspråkiga, och inte minst koreanska band, där BTS numera är världens största pojkband.

 

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Ekonomi
Analys / Ekonomi

Den motvilliga skattesänkaren

Budgeten för 2020 sätter punkt för värnskatten från 1995. Vinnarna är rika och män.

Analys / Ekonomi

Sidea: Svenskt bistånd är som ryska dockor

Man kan ägna mycken tid åt att reda ut alla budgetposter, skriver Emanuel Sidea.

Ekonomi

Jan Larsson blir konkurrent till Persson

Jan Larsson, S tidigare valgeneral, går till Handelsbanken – och blir därmed konkurrent till sin förre chef Göran Persson.

Prenumerera