»Framgång avgörs inte av kvartalsrapporter«

Text:

Bild: Linnea Vesterlund

Tidigare i år meddelade Norges finansdepartement att den norska oljefonden skulle sluta att investera i oljebolag som jobbar med projektering och utvinning. Det var en avgörande vändpunkt, enligt banktjänstemannen Anders Langworth, som ungefär samtidigt grundade uppropet Bankers for climate. Det riktar sig till anställda inom den globala bank- och finanssektorn som vill att branschen fokuserar mer på klimatfrågor. Omkring 500 banktjänstemän – från bland annat Australien och Afrika – har skrivit under. Få inom branschen inser potentialen att styra pengar mot mindre koldioxidutsläpp, anser Langworth, som med uppropet vill se banker ta initiativ till ett bredare utbud av klimatsmarta fonder, hållbara investeringar och finansiering.

Idén, som tog form i höstas, är ingen svallvåg efter Greta Thunbergs upprop. Det handlar varken om aktivism eller om att flytta fokus från bankskandaler. Anders Langworth medger dock att han – trots positiv respons – även mottagit avvaktande reaktioner.

– Men inget kontraproduktivt eller tillväxtfientligt finns i uppropet. Det ska utmana branschen, men inte jaga syndabockar.

Mellan tuggorna av kryddad kyckling på stamlunchstället resonerar Anders Langworth med en nästan frimodig självklarhet om den, enligt honom, nödvändiga omställningen till cirkulär ekonomi. En kanske väl magstark, kontroversiell fråga, som skulle få många inom hans bransch att sätta i halsen; för hur går det ihop med tillväxtkrav och lönsamhet? Anders Langworth ser ingen motsättning. Tillväxtkravet finns, men kan trappas ner.

– Det kortsiktiga tillväxtkravet måste minska, kvartalspressen måste bort. Framgång avgörs inte av kvartalsrapporter.

I stället handlar det om att få privat- och företagskunder att placera pengar i fonder med aktier i bolag som jobbar med hållbara material, inte slit- och slängprodukter. Som exempelvis att låna ut till ett företag, vars idé är att bearbeta trasiga datorer för andrahandsmarknaden. Eller säga nej till att finansiera en kolgruva, men bevilja lån till bolag som bygger långsiktiga lösningar med bättre villkor.

– På sikt blir det lägre risk och mer lönsamhet, just för att du investerar i framtiden. Med ett jordklot med begränsade resurser, där befolkningen om några sekel ökat med ytterligare två miljarder, håller inte den gamla modellen.

Bör inte u-länder få bygga upp sina ekonomier enligt tillväxtmodellen?

– I samarbete med u-länderna kan vi få dem att undvika samma misstag som vi har gjort och direkt hitta bättre lösningar, som solceller och vindkraft. Men då kanske de måste få bättre investeringsvillkor.

Hans klimatupprop må vara kontroversiellt i finansbranschen, men sker också i en tid när bankernas investeringar synas. Tillsammans med flera banker ska FN nu ta fram nya principer för hållbar bankverksamhet. EU-kommissionen har tillsatt en expertgrupp som ska ta fram regler för grön certifiering inom samma bransch. I dag ligger endast 10 procent av bankernas totala kapital i specifikt hållbart sparande.

Är banker och kunder då inte beroende av »icke hållbart« sparande?

– Än så länge, kanske. Men det är det som sakta måste ställas om.

Om en bank har 100 fonder, varav 10 är specifikt hållbara, borde det kortsiktiga målet enligt Langworth vara 60 hållbara, och i framtiden nästan alla. Bankerna måste göra kunder medvetna om att deras pengar gör skillnad, om de så placeras i solkraft i Marocko eller i palmoljeproduktion i Indonesien.

– Om banken inte kan leverera ett hållbart sparande till kunden, duger det inte.

Anders Langworth driver uppropet ideellt, som privatperson, och menar att det varken rör sig om lobby för den egna banken eller genererar intäkter.

– Jag tog initiativet för att jag bryr mig. Det bästa jag vet är att vandra eller ta mig uppför berg. Där ser jag hur förr expanderande glaciärer nu mest liknar grådaskiga strimmor. Det händer saker med klimatet som inte är roligt att se. Jag får kalla kårar.

Fakta | Anders Langworth

Namn: Anders Langworth.

Ålder: 38 år.

Yrke: Banktjänsteman, hållbarhetsansvarig på Nordea.

Aktuell: Initiativtagare till uppropet Bankers for climate, som startade i mars 2019.

Åt: Wokad kycklinglårfilé med chili, inlagd chili, surkål, ingefära, vitlök, sojasås, vinäger och salladslök i stark chilisås, serverad med gurksallad och ris på Ingers Kitchen, David Bagares gata i Stockholm.

»Framgång avgörs inte av kvartalsrapporter«