Så blev jag Riksbibliotekarie för en dag.

Klockan var 21.54 när det klingade till i mobilen under min kvällspromenad med hunden:

» HERR Riksbibliotekarie!!!! Tungt! Grattis min vän!«

Min gode vän och kollega Martin Widmark messade. Vi skriver ungdomsböcker om källkritik ihop. Nu hade han sett på sena Kulturnytt i SVT om den nye riksbibliotekarien, Erik Fichtelius. Men det här var ju lika mycket påhitt som i våra böcker! Hur i all sin dar hade denna falska nyhet kunnat leta sig in i kulturens finrum?

Jag kollade snabbt på SVT Play och kunde inte låta bli att skratta nästan hysteriskt. Med gravallvar och en 20 år gammal bild på mig presenterades nyheten om vem som regeringen i dag utsett till ny riksbibliotekarie. Mig?! En måndag dessutom! Alla vet väl att regeringsmötena är på torsdagar?

Jag som hade varit så nöjd med min första dag som helt fri efter att ha utrett en nationell biblioteksstrategi i nästan fyra år. Nu hade jag ätit en lång frukost, simmat 1 000 meter och rastat hunden i både vårsolen och kvällsmörkret. Skulle jag ha tagit på mig ett nytt tungt chefsuppdrag? Nu när Martin och jag har flera nya böcker på gång, Fokus ska ha sina kolumner och huvudet är fyllt av nya litterära projekt?

Den här morgonen, den 1 april, hade Biblioteksbladet på nätet publicerat en uppseendeväckande nyhet: »Erik Fichtelius ny riksbibliotekarie.«

Regeringen påstods ha sammanträtt och valt mig till jobbet jag inte sökt, och Biblioteksbladet citerade två ministrar i sin text.

» – Det är rimligt att den som tänkt ut bibliotekens masterplan också får genomföra den, sa utbildningsministern till Dagens Nyheter i ett första uttalande i morse.

– Vi ville också pröva något nytt, tillade kulturministern Amanda Lind. Vi har provat både forskare och bibliotekarier tidigare, men det har inte fun­gerat. Så varför inte en journalist?

Ett annat skäl till valet av Erik Fichtelius är att medie- och informationskunnighet blivit så i ropet.

– Det känns tryggt med en person som har en säker grund i nyhetsvärdering och faktakoll, säger forskningsminister Matilda Ernkrans.

Erik Fichtelius håller med.

– Det är oerhört sällan som SVT och UR publicerar falska nyheter, säger han. Och de stärker sin trovärdighet dag för dag, till exempel genom att de har slutat publicera aprilskämt. Där kan de utgöra en förebild för bibliotek och bibliotekstidskrifter i hela landet.

Erik Fichtelius tillträder tjänsten klockan 14.00.«

Jag tyckte faktiskt att det var roligt och fyndigt. Biblioteksbladet fick dessutom in kritik mot regeringens senfärdighet att verkligen utse en ny riksbibliotekarie, och lyfte behovet av att hitta någon som skulle kunna göra verkstad av de förslag jag lämnat.

»Äntligen!« skrev jag därför på Facebook, Twitter och Linkedin när jag länkade till den roliga nyheten. För mig var det så uppenbart ett skämt, med spetsig knorr.

Lite bekymrad började jag bli när hundratals vänner och bekanta omedelbart kom med glada grattis och lycka till. Källkritiska, kunniga män och kvinnor i stat, media, näringsliv och förvaltning! Läser de inte innan de klickar vidare? Är det inte det vi lär våra barn att de ska göra innan de trycker på sänd?

På eftermiddagen lade jag därför ut tydliga kommentarer om att detta rörde sig om ett aprilskämt i Biblioteksbladet. Men många av mina vänner på nätet insisterade på att det var en lysande idé att göra mig till riksbibliotekarie. Ett lyckat aprilskämt ska ha drag av trovärdighet, hävdade flera. Men ändå – i Sverige gör man inte en 69-åring till myndighetschef; i och för sig en tråkig diskriminering – men en realitet.

Som ekochef för länge sedan förbjöd jag aprilskämt. Lyssnarna måste kunna lita på nyheterna, varje dag. Det är så många helt galna nyheter ändå, utan att vi hittar på nya. Jag skulle kunna räkna upp minst tio sanna nyheter från den 1 april i år som låter som aprilskämt. Och till det kommer alla falska nyheter från propagandasajter och trollfabriker. Det är därför både bibliotek och medier trycker så hårt på källkritik.

Men så kommer skämtet som en riktig nyhet i Kulturnytt! Kanske ska jag ändå söka jobbet som riksbibliotekarie? För att få lite ordning på det här  …

Erik Fichtelius, läs hans krönikor här. 

Text: