Aktuellt / Inrikes / Utrikes

Svep: S går mot valvinst i Danmark

Det röda blocket spås vinna danska valet och fler mördare i Sverige ska dömas till livstid. Det är ett par nyheter i dagens svep.

Rött block spås seger i danska valet

I dag, onsdag, går Danmark till val. Klimat, invandring och välfärdsfrågor tycks stå högst på dagordningen.

I dag anser 60 procent av den danska befolkningen att klimatet är den viktigaste frågan, visar en studie från Roskilde universitet som DN refererar till. Men invandrarpolitiken prioriteras också högt och har fått stort utrymme sedan de nya partierna Nye borgerlige och Stram kurs har dykt upp. Oppositionen i det röda blocket spås vinna valet och S-ledaren Mette Fredriksen antas bli Danmarks nya statsminister. Hon väntas dock bli beroende av det röda blockets övriga partier.

Läs även "Danska valet: makt eller migration?" 

Kvinnor drar åt vänster, män åt höger

Kvinnor och män placerar sig allt längre isär på den politiska höger-vänsterskalan, visar en ny undersökning från SOM-institutet vid Göteborgs universitet. Skillnaden mellan kvinnor och män när det gäller synen på jämställdhet har däremot minskat över tid. När frågan om inställningen till SD ställdes 2005 på en gillar-ogillarskala mellan -5 och +5, placerade sig kvinnor på -3.5 och män på -3.3. När samma fråga ställdes i höstas blev motsvarande siffror -2.8 respektive -1.7, enligt undersökningen.

Fler mördare ska dömas till livstid

På onsdagen klubbar regeringen igenom sitt förslag om skärpt straff för mord så att fler gärningsmän kan dömas till livstids fängelse, rapporterar TT. Om riksdagen släpper fram förslaget börjar lagen gälla vid årsskiftet. Livstids fängelse ska enligt förslaget vara normalstraffet för mord, till skillnad från 14 år, som i dag.

Debatter:

Förbudet mot alternativ vård bör skärpas, skriver företrädare för KAV-utredningen (Komplementär och alternativ vård)  på DN Debatt. I dag är det förbjudet för andra än hälso- och sjukvårdspersonal att behandla cancer, epilepsi och diabetes. Detta förbud bör utvidgas till att omfatta alla allvarliga kroppsliga och psykiska sjukdomar, föreslår utredarna.

I fyra år har Svenska Kraftnäts hittills största investering stått obrukbar. Detsamma gäller likströmsledningen från Jönköping till Hörby. Som orsak till förseningen har man angett att lösningen med likströmsförbindelser är för komplicerad, trots att denna teknik är etablerad i hela världen, skriver Sivert Göthlin, civilingenjör och tidigare ansvarig för driften av Vattenfalls elproduktion, på SvD Debatt. Han beskriver det som ännu ett politiskt misslyckande efter att politikerna tog på sig ett större ansvar för elförsörjningen sedan elmarknadens avreglering.

DI Debatt förespråkar kommissionär Mariya Gabriel och Anna Maria Corazza Bildt friare dataflöden för europeiska företag, och ser med oro på vad de kallar den "regleringsiver" som de anser har präglat EU-samarbetet de senaste åren.

Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa.

Logga in
eller

Köp FOKUS ONLINE utan bindningstid!

Prova 1 månad för 1 krona

Kampanjpris 1 krona första månaden därefter 149 kronor per månad.

Detta ingår:

Obegränsad tillgång till alla online-artiklar.

Aktuella analyser och fördjupningar.

Dagligt nyhetsbrev.

Fokus på samhällsfrågor, politik, ekonomi, kultur och vetenskap.

Fortsätt

Jag godkänner villkoren för Fokus (FPG Media AB).

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera