Aktuellt

Partiernas tunga bidragsberoende

De politiska partierna är extremt bidragsberoende. 57 procent av deras intäkter kommer från offentliga partibidrag. Men det räcker inte med det – fem av åtta riksdagspartier nallar också av partiernas regionala och lokala partibidrag.

I måndags skulle partiernas intäktsredovisningar för 2018 vara inne hos Kammarkollegiet. Där ska de ange hur de finansierar sin verksamhet.

Ett knep flera partier använder är att ekonomiskt brandskatta sina lokala organisationer.

Av intäktsredovisningarna framgår att att 63 miljoner av partiernas intäkter på riksnivå kommer från andra led i organisationen. Störst betydelse hade partiernas interna ”partiskatt” länge för Sverigedemokraterna när de byggde sin nationella organisation utan några nationella intäkter som riksdagsparti. Med 42 mandat efter 2014 års val, och 62 efter höstens val, har de intäkterna växt rejält. Men de fortsätter att inkassera 16,3 miljoner från sina lokala organisationer.

Enligt intäktsredovisningarna är det bara V, KD och C som inte dränerar de lokala partikassorna på pengar. Störst betydelse har det för L där det bidrar med en fjärdedel av intäkterna.

2016 satte kommunrevisorerna i Borlänge stopp för utbetalningen av partistöd till Sverigedemokraterna. Orsak: 25 procent skulle gå vidare till riksnivån.

– De pengar kommunen betalar ut ska användas lokalt. Vi påpekade att så här får man inte göra, sa Mariann Nordlöf (S), ordförande för kommunrevisorerna, till Dagens Samhälle.

Det lokala partistödet ska gå till att ”stärka [partiernas] ställning i den kommunala demokratin”. Enligt Sveriges Kommuner och Landsting, SKL ska det förstås som att stödet är ”avsett för det lokala partiarbetet som riktar sig till kommunmedlemmarna”.

Men SD i Borlänge fick ändå sitt partistöd till slut genom att fullmäktigepresidiet tog över beslutet i frågan.

Pengaöverföringarna internt i partierna brukar motiveras av att de ska täcka servicefunktioner, som medlemssystem, IT-lösningar eller bidra till att länsnivån kan ha en ombudsman eller kanslist.

I just fallet med SD regleras att en del av lokala och regionala partistödet ska gå till SD:s valfond i partiets stadgar.

Bland de mest bidragsberoende partierna täcker de offentliga bidragen 60–85 procent av intäkterna. Enda undantagen är S och C.

Socialdemokraterna drar in 90,2 miljoner på lotterier och ”intäkter från liknande verksamheter”. Att jämföra med fackliga bidrag de fick valåret 2018 på 14,4 miljoner.

I oktober 2005 gjorde dåvarande partisekreteraren Jöran Hägglund Centerpartiet till världens kanske rikaste parti. Då såldes Centertidningar AB till en ägargrupp med G-P/Stampen i spetsen. Centerpartiet fick 1,8 miljarder för tidningarna som placerades i bolaget Randello Invest, som ska förvalta tillgångarna. Vid senaste årsskiftet hade Randello tillgångar på 1 429 miljoner kronor.

Att större företag bidrog till partiers finansiering var tidigare ett hett ämne. Debatten om det och kraven på större öppenhet i partifinansieringen har bidragit till att det knappast förekommer i dag. Fast – med undantag.

KD fick under 2018 1,2 miljoner i gåva från Danir Group. Bakom den står Dan Olofsson, grundare av bland annat Sigma, med familj.

Stiftelsen Securitas som instiftades 2017 bidrog med 1,5 miljoner till Moderaternas valkonvent 2018. Efter det finns det 7,6 miljoner kvar i stiftelsen som har till ändamål att ”stödja konservativ åskådning i vårt land och att vid politiska val verka för Moderata Samlingspartiets framgång och stöd”. Stiftelsen Securitas har en minst sagt namnkunnig styrelse där Ulf Adelsohn är ordförande, och Carl Bildt och Fredrik Reinfeldt styrelseledamöter.

Bland Liberalernas bidragsgivare märks Susanna Hobohms stiftelse för utbildning, kultur och forskning med 100 000 kronor och Karl Staafs fond för frisinnade ändamål med 360 000 kronor.

Ulf Kristersson hyllade i sitt Almedalstal ungdomsförbundet MUF för att vara störst bland ungdomsförbunden. Men rikast är det inte. Där är socialdemokratiska SSU i särklass med intäkter på 178,8 miljoner förra året. Fast då är bruttointäkterna från SSU:s och partiets lotterier med, förklarar SSU.

– Netto så blir SSUs intäkter för lotterierna på 29,5 miljoner kronor. SSU:s totala intäkter blir då alltså närmare 57,5 miljoner, säger Youbert Aziz, pressansvarig.

Tvåa i ungdomsförbundens intäktsliga är Centerpartiets CUF redovisar 8,5 miljoner i intäkter, där offentligt stöd står för 15 procent. 11 procent drar de in på lotterier och försäljning. Trean MUF redovisar 8,4 miljoner i intäkter, 12 procent från offentligt stöd och bara en procent från lotterier och försäljning.

Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa.

Logga in
eller

Köp FOKUS ONLINE utan bindningstid!

Prova 1 månad för 1 krona

Kampanjpris 1 krona första månaden därefter 149 kronor per månad.

Detta ingår:

Obegränsad tillgång till alla online-artiklar.

Aktuella analyser och fördjupningar.

Dagligt nyhetsbrev.

Fokus på samhällsfrågor, politik, ekonomi, kultur och vetenskap.

Fortsätt

Jag godkänner villkoren för Fokus (FPG Media AB).

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera