Aktuellt

Svepet: Ebba Busch Thor i topp – näst högst förtroende hos väljarna

Ebba Busch Thor gör en stark notering i partiledarnas förtroendemätning, inställda protester i Hongkong och Ann Linde varnar för konsekvenserna vid ett handelskrig. Detta och mycket mer i svepet.

Sverige illa ute om EU dras in i handelskrig, varnar Ann Linde

Sveriges handelsminister Ann Linde (S) oroas över det pågående handelskriget mellan Kina och USA, säger hon i SVT:s Morgonstudion.

– Risken är att det blir mer globalt och att EU dras in i det och att andra delar av världen dras in – och då kommer det också att drabba Sverige väldigt hårt, säger Linde i intervjun.

– Den största risken är att hela världshandeln kan minska, säger hon.

Sverige, som är starkt exportberoende, påverkas hårt om det blir ett fullskaligt handelskrig, säger Ann Linde, som också oroas över att svenska företagare inte är tillräckligt förberedda.

Göteborg tappar 280 statliga miljoner med nya regler

Göteborg kommer att förlora omkring 280 miljoner kronor årligen på det nya kommunala utjämningssystem som regeringen vill införa redan från årsskiftet.
– Ett hårt slag mot Göteborgs redan ansträngda ekonomi, säger kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M) i Göteborgs-Posten. Josefson kallar framhastat och ogenomtänkt, och säger att det slår hårt mot Göteborgs redan ansträngda ekonomi. – Jag är chockad över hur regeringen hanterar denna viktiga fråga, säger han. S gruppledare Jonas Attenius säger även han att beslutet innebär en utmaning för staden men att han har respekt för grundtanken i det.

Nya försvarsmiljarder nära

En stor uppgörelse om mer pengar till det militära försvaret är inom räckhåll, rapporterar Dagens Nyheter.

Regeringen, Centerpartiet och Liberalerna är ense om att höja anslaget med fem miljarder kronor år 2022. Dessutom förhandlas det om tillskott på totalt 15 miljarder åren 2023–2025, i linje med den havererade Försvarsberedningens rapport.

Ramen för förhandlingarna är januariavtalet mellan S-MP-regeringen och Centerpartiet och Liberalerna. De gäller i första hand statsbudgeten för 2020. Men i den budgeten måste regeringen också ange planerade anslag för åren

Den nu gällande budgeten som lades fram av M-KD och antogs av riksdagen anger att den samlade försvarsbudgeten ska uppgå till 64 miljarder kronor 2020 och 70 miljarder år 2021. 

Partiledarförtroende: Busch Thor har näst högst förtroende hos väljarna

I DN/Ipsos augustimätning uppger 27 procent av väljarna att de har stort förtroende för Jimmie Åkesson. 68 procent saknar förtroende för SD-ledaren, enligt samma mätning.Kristdemokraterna, som tappat i väljarstöd efter att i början av året ha gjort succé i opinionen, noterar en framgång: Förtroendet för Ebba Busch Thor ligger oförändrat på 35 procent. Det placerar henne på plats två efter statsminister Stefan Löfven (S). Lägst förtroende har väljarna för Miljöpartiets språkrör, medan Liberalernas nya partiledare Nyamko Sabuni har förtroende hos 20 procent av svenska folket.

Boris Johnson vill öka tempot i samtalen med EU

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson vill få fart på samtalen med EU i syfte att i rask takt få till ett nytt avtal inför utträdesdatumet 31 oktober,  skriver AFP.  Det säger Johnson innan fredagens domslut, som skulle kunna blockera Johnsons upplösning av parlamentet bara veckor innan brexit är tänkt träda i kraft.

– Vi är redo att arbeta i ett energiskt och beslutsamt sätt för att få avtalet på plats, sa Johnson under torsdagen.

Den nyvalde konservativa premiärministern vill framför allt få bort backstop-planen från den överenskommelse som slöts mellan hans företrädare, Theresa May, och EU.

EU hävdar att backstop-lösningen är avgörande för att upprätthålla integriteten av den europeiska handeln.

Inställda massprotester i Hongkong  i morgon

Morgondagens stora protestmarsch i Hongkong har ställts in, skriver CNN.

Demonstrationen har inte fått tillstånd från polisen. ”Vår första princip är alltid att skydda deltagarna och försäkra att ingen kommer få rättsliga följder av att de deltar i en protest vi organiserar”, skriver CHRF som organiserar protesten i ett uttalande. I och med att de inte fått tillstånd ser de inget annat val än att ställa in marschen.

Debatter:

Vänsterpartiets Malin Björk (V) och Lorena Delgado Varas (V) kräver i Svenska Dagbladet att EU stoppar handelsavtalet med Brasilien, på grund av den brasilianska presidenten Jair Bolsonaros ovilja att få stopp på skogsbränderna i Amazonas.

I Dagens Nyheter skriver Bengt Eliasson (L), Lina Nordquist (L), Barbro Westerholm (L) och Martin Ängeby (L) att systemet med gode man har visat sig fungera dåligt och att medierna sällan uppmärksammar gode män som har misskött sina uppdrag.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera