Kultur

Fokus väljer: Kultur att gå på i helgen

Japansk techno, Nationalmuseum uppmärksammar att det är 30 år sedan Berlinmuren föll och stor fotbollslandskamp. Det är några aktiviteter som Fokus rekommenderar i helgen.

Stockholm – hela helgen

"1989 – kultur och politik"

Nationalmuseums nya utställning uppmärksammar att det är 30 år sedan Berlinmuren föll. Murens fall markerade en symbolisk final för en världsordning som bestått sedan slutet av andra världskriget. Utställningen undersöker vad som hände inom den visuella kulturen under detta historiska skede. (Pågår till januari 2020.)

Göteborg – fredag 6 september

Smal japansk techno på Västkusten

Japanska bandet Minami Deutsch ägnar sig åt smal, minimalistiskt techno – genren närmast till hands är kautrock (en experimentell, delvis elektronisk typ av musik som dök upp i Tyskland i början av 1970-talet). Hur som helst, artisterna från Tokyo besöker Sverige för ett par spelning och denna kväll – vid midnatt – spelar på Musikens Hus i Göteborg.

Inrikes – fredag 6 september

Drycker i små partier

Varje månad släpper Systembolaget cirka 150 drycker i små partier. Denna dag är det 92 stycken och Fokus har redan kikat igenom listan – och hittat en Latour (nr 92164, 775 kr), Brunello (nr 90385, 499 kr) och annat intressant. Går att beställa till sitt lokala systembolag via webben.

Stockholm och Malmö – lördag och söndag 7 september

Historier från krigets skuggsida

Hur är läget i Syrien? Vilka historier är det vi inte hör? Under två dagar anordnas dokumentärfilmfestivalen Syrian Doc Days i Stockholm och Malmö. Här finns programmet för Stockholm respektive Malmö.

Stockholm – söndag 8 september

...och så nu något för alla barn

En treåring som vill ha allt – alla leksaker i leksaksaffären och alla andras leksaker i sandlådan. En annan treåring, som också vill ha ha allt. Alla leksaker i leksaksaffären. Alla andras leksaker i sandlådan. Hur blir det när de två möts? "Den lille girige", Ada Bergers fria tolkning av Molière, fångar sandlådelivets konflikter. Från 3 år och uppåt. Spelas på Dramaten i Stockholm.

Sveriges spelar EM-kvalmatch – söndag 8 september

Nästa sommar spelas fotbolls-EM och den tredje omgången av kvalmatcherna pågår just nu. Det är i detta skede som de bästa två lagen i varje grupp ska utmärka sig för att gå vidare till EM. Och denna söndagskväll möter det svenska herrlandslaget, som är på andra plats i sin grupp efter Spanien, våra norska grannar på Friends Arena i Stockholm.

Avspark 20.45 och sänds på TV4/Cmore.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera