Kultur

Kultur i helgen: Hasse & Tage på filmduken – och nostalgisk indiepop

Rockkonsert på Gröna lund, löpning på slott, Hasse och Tage och mer. Här är Fokus kulturrekommendationer för helgen.

Inrikes – hela helgen

En påminnelse om folkhemmet

Jane Magnussons film Hasse & Tage – en kärlekshistoria hade premiär förra helgen och ger en unik inblick i Sveriges mest inflytelserika komikers liv. Tack vare att familjerna Alfredson och Danielsson öppnar upp arkivet med aldrig tidigare sett material. Visas på SF biografer.

Stockholm – hela helgen

"Orättvisor och våld"

Det är sista helgen som James Nachtwey utställning Memoira Fotografiska museet i Stockholm visas. Nachtwey är en av världens mest framstående fotografer, känd för sin dokumentation av krig och samhällskonflikt. Memoria är en samling av foton från hans karriär.

Stockholm – fredag 13 september

Inte i Amerika

The Sounds spelar på Gröna lund. Rockbandet slog igenom 2002 med monsterhiten ”Living in America” på debutalbumet ”Living in America”. Två år efter deras senaste singel är bandet Sverigeaktuella igen, 20 år efter att bandet bildades.

Göteborg – fredag 13 september

Indiepop på topp

Sugen på 90-tals nostalgi? Förra våren kom nyheten att det gamla indiepopbandet Popsticle återförenas. Efter återföreningen har dom spelat på Gröna Lund, Way out west, Liseberg och sålt ut Nalen. På fredagen spelar dom på Pustervik.

Stockholm och Göteborg – 15 september

Toppstrid i Allsvenskan

Hammarby tar emot IFK Göteborg på Tele2 arena och Häcken spelar hemma mot AIK. Med åtta matcher kvar på säsongen jagar Göteborg, Hammarby och Häcken en kvalplats till Europa League och AIK som efter derbyvinsten bara ligger en poäng serieledande Djurgården blir helgens omgång avgörande för hur tabellen slutar. Avspark 15.00.

Göteborg 15 september

En tur runt slottet

För dom som har svårt för att sitta still under helgen finns möjlighet att följa med på en joggingrunda runt Tjolöholms slott guidad av trädgårdsmästare Andreas Blomberg. Under rundan så delar Blomberg med sig av sin kunskap om naturen kring slottet och stannar vid flera utsiktsplatser.

 

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera