Skapa konto

Skapa konto
Förnamn är ogiltigt
Efternamn är ogiltigt
Lösenord är inkorrekt
Lösenord och bekräftat lösenord stämmer inte överens

Du måste godkänna användarvillkoren
Kultur

Nina Lekander, ny krönikör i Fokus: »Nakenhet är ett spännande tema«

Nina Lekander utlovar att spinna vidare på nakenhet och betraktelser från en installation av en värmepump på Öland i sina krönikor i Fokus.

Hallå där... Nina Lekander, som återvänder till Fokus som krönikör. För de som inte känner dig, vem är du?

– Jag är journalist, kritiker, översättare och författare med stort språkintresse. Så jag skulle ha skrivit ”För dem som …” i stället för ”För de som …”.

Okej. Bra poäng! Vad kommer dina texter handla om?

– Ja, säg det. Konst, kultur och klimat i vid mening. Kanske om min gradvisa drift från den politiska och feministiska tvärsäkerhet som jag odlade som ung. Religion, mat, jordbruk och glesbygdsliv är också intressant. Liksom förstås droger.

Du bor till vardags i Berlin. Hur kommer det sig?

– Nja, jag bor lite här och där. I Degerhamn på södra Öland, ibland i Bagarmossen, periodvis i den hyfsat lagom gentrifierade stadsdelen Prenzlauer Berg i Berlin. På grund av stor kärlek som drabbade mig 21022012, med amerikansk datummärkning 20122102. En anagram- eller palimdromformad sifferserie som dessutom råkar vara internationella modersmålsdagen.

Du har nyligen skrivit den kritikerrosade boken ”Trosbekännelser” med kärlek och sexualitet som tema. Hur kommer den prägla dina krönikor i Fokus?

– Prägla, det vet jag inte. Men där finns kanske teman som spinnas vidare på. Pornografi, nakenhet och kropp är ju spännande. Även om jag just nu mest grubblar över en snar installation av värmepump i Ölandskåken. Hur ska den se ut och hur funkar den? Varför är jag som en gång älskade matte så kass på fysik och teknik? Att inte tala om varumärkesbyggande och entreprenöriell begåvning? Hvarföre är allt en trasa och jag en så jävla tjat- och pladdermoster?

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera