Maffiafilmer på nytt vis

Text: Nina van den Brink

Stockholms filmfestival gör en hyperintressant inzoomning i år, när de sätter strålkastarljuset på den organiserade brottsligheten. I festivaltemat Spotlight lyfts åtta filmer som var för sig berättar om hur den skenande internationella brottsligheten förstör vår värld. Långt borta är de stiliserade skildringarna av dekadent coola antihjältar som i ”Gudfadern” och ”Scarface”, en otänkbarhet i en värld där våldet krupit närmare oss alla och blivit omöjligt att romantisera.

En ny tids maffiafilm präglas av realism och samhällskritik. De tar sikte på vardagen, naturen och samhällena som bryts sönder av denna farsot, samt på de sociala arv och de ekonomiska incitament som utgör grogrunden. Som ett stråk under alla skildringar finns drogpengarna, och den på förhand mest spännande filmen måste vara den iranska ”Just 6,5”. Regissören Saeed Roustaee målar upp en bild av en systemkollaps där 6,5 miljoner personer i Iran har fastnat i knarkträsket, och där fängelserna som en följd är överfulla. Filmen som beskrivs som en karaktärsdriven polisthriller uppges ha gått för fulla hus i landet. I huvudrollen som moraliskt korrupt polis syns Payman Maadi, som kommer att tilldelas årets Stockholm Achievement Award i samband med premiären.

Tre filmer avhandlar den italienska maffian, däribland ”Shooting the Mafia”, om maffiafotografen Letizia Battaglia som Fokus intervjuade i nr 33 i augusti. ”The Traitor”, Italiens Oscarsbidrag, handlar om en verklig maffiamedlem som blev den första att bli informatör. ”Camorrans barn” baseras på Roberto Savianos roman ”Blodsleken”. Saviano är inbjuden till filmfestivalen men har av säkerhetsskäl tvekat, och ännu inte tackat ja.

Övriga filmer är mexikanska ”Sanctorum”, om en by i mitten av ett lågintensivt knarkkrig. ”The Whistlers”, en rumänsk heistfilm som utspelar sig på Kanarieöarna. Amerikanska ”Sea of Shadows är en dokumentär om tjuvfiske utanför Californiaviken. ”The gangster, the cop, the devil” är regisserad av sydkoreanska Won-Tae Lee.

Stockholms filmfestival släppte idag sitt program inför premiärdatumet den 6 november och avslöjade bland annat att den 90-åriga filmstjärnan Max von Sydow tilldelas Stockholm Lifetime Achievement Award, för sina många prisade skådespelarinsatser, alltsedan den kanske mest kända som riddaren Antonius Block som spelar schack med döden i Ingmar Bergmans ”Det sjunde inseglet”.