Aktuellt / Inrikes

Svepet: Ett flertal utvisningar i Sverige verkställs inte – trots dom

En skottskadad man har hittats i Västerås, många utvisningar i Sverige verkställs inte och Nordea tvingas till avskrivningar. Detta och mer i svepet.

20-30 personer som blivit dömda till utvisning på grund av att de har begått brott kan inte utvisas till deras hemländer av olika anledningar. En del av dessa släpps fria, skriver Sveriges Radio P4 Göteborg. Anledningen till att utvisningarna inte genomförs kan bero på flera orsaker, bland annat att Sverige inte utvisar till krigsdrabbade länder eller att en del länder inte tar emot personer som inte återvänder frivilligt.

Man hittades med livshotande skador

En man i 35-årsåldern har hittats skjuten utomhus i västra Västerås. Området är avspärrat i väntan på teknisk undersökning, men polisen har ingen misstänkt. Offret fördes till sjukhus med skador i benet som beskrivs som inte livshotande."Händelsen rubriceras som grov misshandel och grovt vapenbrott", skriver polisen på sin hemsida.

Nordea får ta avskrivningar på 14 miljarder

Den finska storbanken Nordea tar engångsposter på 1,3 miljarder euro, motsvarande 14 miljarder kronor, under det tredje kvartalet. Som en konsekvens kommer banken redovisa en rörelseförlust på 421 miljoner euro motsvarande omkring 4,5 miljarder kronor, skriver DI. Engångsposterna består av nedskrivningar av immateriella it-tillgångar på 735 miljoner euro, en avsättning för omstrukturering på 204 miljoner euro samt en extra avsättning för kreditförluster på 282 miljoner euro. Banken tar även en kostnad i samband med försäljningen av aktierna i Luminor på 75 miljoner euro.

Utrikes

Efter att flera länder riktakt kritik mot Facebooks kryptovaluta libra öppnar Mark Zuckerburg för att omvärdera beslutet att lansera kryptovalutan libra om den inte får myndighetsgodkännande i USA, till CNN.

Costa Ricas finansminister Rocío Aguilar avgår, rapporterar TT. Aguilars förde en åtstramningspolitik med reformer som bland annat innebär skattehöjningar samt lönetak för offentligt anställda. Landets riksrevisor har tidigare anklagat henne för att ha släppt igenom statsskuldsavbetalningar utan att först ha fått dem godkända av kongressen.

Debatt

Regeringen har beslutat att Sverige ska vara ledande i att ge elever digitala möjligheter i undervisningen. Men den granskning vi publicerar i dag visar att tre fjärdedelar av skolorna inte följer de krav som finns på användning av digitala verktyg i ämnena matematik och teknik, skriver Helén Ängmo och Ylva Gunnars, Skolinspektionen på DN Debatt.

Internationellt rasar en debatt om internets framtid och digitaliseringens samhällsomstöpning, vilket gör avsaknaden av dialog i det annars så globala Sverige märkligt tyst. Kanske beror det på att det finns en uppfattning om att internet levererar enligt de grundvärderingar det var tänkt att navigera efter? Skriver Frankrikes ambassadör David Cvach på SvD Debatt.

Affärslivet är en spegelbild av det övriga samhället. När attityder och levnadssätt skiftar, förändrar det vad företag gör och hur de gör det. I moderna marknadsekonomier har företag ställt om till ökad tjänste- och mer komplex produktion. De har också förändrat sin roll som arbetsgivare och blivit drivande i hållbarhetsutvecklingen. På ett område har affärslivet dock inte förändrats: Sättet på vilket företag går in i avtal. Skriver Oliver Hart, mottagare av nobelpriset i ekonomi 2016, och David Frydlinger, jurist, på DI Debatt.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera