30 år efter murens fall: 8 filmer som skildrar det forna DDR

Text: Kristoffer Törnmalm

Bild: TT

Barbara (2012)

Det är sommar i Östtyskland 1980 och läkaren Barbara planerar att fly DDR. Hon omplaceras från Östberlin till Östersjökustens landsbygd. Här börjar hon arbeta på en avdelning för barnkirurgi. Hon får en annan läkares misstänksamma ögon på sig. Men med tiden växer Barbaras engagemang för en flicka vid namn Stella och med det minskar lusten att fly.

Flykten från DDR (2018)

Hur tar man sig ur ett slutet land, kanske inte på det mest smidigaste, men väl dramatiska sättet? De östtyska familjerna Strelzyk och Wetzel konstruerar i största hemlighet en luftballong för att fly till friheten i väst. Men givetvis får de Stasi efter sig och filmen blir en svettig kamp mot klockan. Filmen har också varit föremål för dokumentärer, som Flykt i Natten från 1982.

De andras liv (2006)

Den till synes känslolöse Stasi-mannen Gerd Wiesler får i uppdrag att övervaka en känd författare och dennes flickvän. Fascinationen och sympatierna för de han övervakar tar snart överhanden, och Gerd finner sig själv allt mer illojal med DDR-regimen. Han börjar, utan att paret vet om det, att skydda dem från diktaturens grymheter.

Good bye, Lenin! (2003)

Alexander Kerner växer upp i DDR och hans mamma är starkt engagerad i det realsocialistiska samhället. Hon faller i koma och missar återföreningen av Tyskland. Av rädsla för att mamman ska knäckas av faktumet att hela hennes värld kollapsat, väljer Alexander och hans syster att låtsas att DDR lever vidare. En modern filmklassiker i genren.

Deutschland 83 & 86 (2016-2018)

Den här tv-serien blev en succé i Tyskland, men också här i Sverige när den för tre år sedan visades på SVT. ”Deutschland 83” handlar om en ung östtysk gränssoldat som väljs ut för att infiltrera det västtyska försvaret. Om han lyckas innebär det att hans mamma får den sjukvård hon behöver för at överleva. Uppföljaren till serien heter ”Deutschland 86” kom 2018 på C More.

Spy Game (2001)

Det här amerikanska Kalla kriget-dramat utspelar sig i princip över hela världen, delvis i Östtyskland. CIA-agenten Tom Bishop tar tittaren med på en dramatisk biltur över kullerstensgatorna i Östberlin med en östtysk avhoppare i bakluckan. Att filmen dessutom matchar både Robert Redford och Brad Pitt är anledning nog att bänka sig i soffan i helgen.

Franziska Linkerhand (1974)

Det här är en roman skriven av Birgitte Reimann som var ung på sextio och sjuttiotalen i DDR. Den handlar om en ung arkitekt i Östtyskland som kommer till Hoyerswerda för att vara med och bygga en ny stad, och förverkliga de progressiva idéer som föddes under mellankrigstiden. Men verkligheten blir en annan. Franziska Linkerhand betraktas i dag som en klassiker.

Inte bara spioner… (2011)

Boken handlar om svenska säkerhetspoliser, Stasiofficerare och deras informatörer. Och kom till efter att svenska säkerhetspolisen 2010 tvingades öppna sina arkiv efter en ansökan av forskaren professor Birgitta Almgren. Hon har författat en bok som visar hur viktigt Sverige som land var för östblocket.

BONUSTIPS

1989 – kultur och politik

Höstens utställning på Nationalmuseum i Stockholm handlar om ett av den moderna historiens mest formativa ögonblick: Berlinmurens fall. Populär- och finkultur möts i fotokonst, musik och film. Bäst på utställningen tyckte vi var de gryniga, svartvita reportagebilderna från murens fall. Bland bilderna som ställs ut finns namnkunnige Richard Avedons. Utställningen pågår till 12 januari nästa år.

Resa genom svunnet land

Jan Lewenhagen var i många år Dagens Nyheters korrespondent i Tyskland. I dag skriver han bland annat för Fokus, och har i senaste numret gjort en bilresa genom det som en gång var DDR. Han kör 52 mil längs ”Drömmarnas väg”, B96, för att undersöka hur det gick med drömmarna i öst efter murens fall. Lewenhagens reportage är respektfullt närgånget och visar på hans sakkunskaper i ämnet.

Text: Kristoffer Törnmalm

Bild: TT