Kultur

De vinner Nya Journalistpriset

De vinner Nya Journalistpriset. Priset ges ut av Fokus och Lernia för bland annat bästa icke-svenskspråkiga journalistiska gärning.

På Wetterling Gallery i Kungsträdgården i Stockholm delades på torsdagseftermiddagen Nya journalistpriset ut för andra gången. Årets vinnare blev Mahmoud Agha, för årets ”bästa ej svenskspråkiga journalistiska gärning”. Samt Kb Mosaik, i kategorin ”bästa medium, plattform eller forum som på ett annat språk än svenska publicerar och diskuterar konstruktivt om integration i det svenska samhället.”

Mahmoud Agha är chefredaktör för sajten Al Kompis, som erbjuder svenska nyheter på arabiska. Han kom till Sverige från Palestina under 1990-talet och har en bakgrund på Sveriges Radio. Det var där han upptäckte att det fanns ett sug efter svenska nyheter på arabiska, men att det saknades en plattform för nyhetsförmedlingen.

– Jag blir jätteglad för detta erkännande av det journalistiska behov som finns av Al Kompis som röst i samhället, säger Mahmoud Agha.

I nomineringen  skriver juryn:

”Mahmoud Agha nomineras för sitt engagemang och sin journalistiska gärning kring att lyfta samhällsfrågor, som integration, för en arabisktalande del av befolkningen.”

Mahmoud Agha sammanfattar skämtsamt Al Kompis roll för läsarkretsen:

– Vi ska vara nära läsarna, precis som en kompis.

KB Mosaik är en flerspråkig tidning med texter på arabiska, engelska och lätt svenska. Den delas ut av Kristianstadsbladet i områden där få prenumererar på en dagstidning, som Österäng, Gamlegården och Charlottesborg i Kristianstad. Samt på Ljungdala i Hässleholm och i Östra Göinge kommun.

Juryns motivering lyder:

”Kb Mosaik nomineras för att ha underlättat integrationen av invandrare i Skåne genom upplysande journalistik på webb, print och genom sammankomster.”

Mohamad Kanina, reporter på Kb Mosaik, säger att han är lycklig över den uppskattning tidningens hårda arbete får. Han kom själv till Sverige 2014 och pekar på både sig själv, samt alla personer de lyfter fram i rapporteringen, som bevis för  att integrationen fungerar.

– Det går att integreras, det är inte omöjligt, även om det är svårt.

Särskilt stolt är han över det arbete Kb Mosaik gjorde inför riksdagsvalet förra hösten, som han menar gav resultat i vallokalerna.

– Vi kände att vår rapportering gjorde skillnad, att vi gjorde något, vilket visade sig i att fler gick och röstade än tidigare, säger Mohamad Kanina.

Fokus publisher Claes De Faire ingick i juryn. Så här säger han om prisets betydelse:

– Det finns en stor mångfald på journalistik i Sverige som inte är traditionellt etablerad och därför sällan uppmärksammas. På en rad olika språk granskas och berättas om det svenska samhället och det arbetet förtjänas att uppmärksammas. Vi belönar två vinnare och uppmärksammar fyra nominerade i tuff konkurrens, säger han.

Läs mer om Nya Journalistpriset och den övriga juryn här.

Mohamad Kanina och Maria Nilsson på Kb Mosaik

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera