Aktuellt / Inrikes / Utrikes

Migrationsverket: Irakiske ministern prövades av Säpo innan medborgarskap

I morgonsvepet: Två explosioner på en och en halv timme i Stockholm, aggressiva älgar oroar och svenska företag anklagas för kinesiskt tvångsarbete.

Två explosioner på en och en halv timme i Stockholm

Boende på två olika platser i Stockholmsområdet väcktes under natten av ljudet från explosioner rapporterar SVT Nyheter.

Strax innan midnatt larmades polisen om en smäll i en industrilokal i Västerhaninge.

– Det var väldigt många som ringde in från olika håll i Västerhaninge och Jordbro, säger Sylvia Oldin, vakthavande befäl vid polisen. Det finns inga uppgifter om att någon skadats. Polisen har inte kunnat gå in i lokalen ännu eftersom det finns en viss rasrisk i den drabbade delen.

Fastighetsägaren har berättat för polisen att lokalen som skadades i explosionen står tom.

Strax efter klockan ett kom nästa larm om en explosion i Sollentuna norr om huvudstaden.

Där har en ytterdörr till ett bostadshus med fyra våningar skadats i en detonation. Inte heller där ska någon person ha kommit till skada.

Polisen rubricerar båda händelser som allmänfarlig ödeläggelse. Det finns inget som tyder på något samband mellan de två explosionerna. 

Kinas ambassadör i frontalangrepp på SVT:s rapportering om interneringsläger

 Kinas ambassadör i Sverige, Gui Congyou, hävdar att uppgifterna om fängelselika indoktrineringsläger i provinsen Xinjiang är ”lögner”. Han uppger för SVT att det handlar om att bekämpa terrorism i provinsen Xinjiang i Kina:
– Det är synnerligen olämpligt av SVT att blint följa några medier i vissa länder och förfalska och uppförstora frågor.

Sverige-ambassadören Gui Congyou uppger att det är frågan om att bekämpa terrorism. Han skriver till SVT att mellan 1990 och 2016 inträffade tusentals våldsamma och terrorrelaterade incidenter i Xinjiang och att det resulterade i många döda och skadade samt materiella skador.

Trumps tidigare rådgivare måste vittna i kongressen

Donald Trumps tidigare juridiske rådgivare Donald McGahn måste vittna inför kongressen om huruvida presidenten försökt hindra eller stoppa Muellerutredningen eller ej. Det har en federal domare slagit fast, rapporterar flera amerikanska medier.

Flera demokrater har tidigare sagt att man vill att McGahn ska vittna under ed, något som Donald Trump har motsatt sig med hänvisning till att han vill ”skydda presidentämbetets befogenheter”.

Demokraten Adam Schiff, som är ordförande i underrättelseutskottet och den som leder förhören i den pågående riksrättsprocessen mot Trump, kallar beslutet för en seger.

Migrationsverket: Irakiske ministern prövades av Säpo

Den irakiske försvarsministern Najah al-Shammari kontrollerades av Säpo när han ansökte om svenskt medborgarskap, säger Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik. Enligt Ribbenvik hade Säpo inga invändningar.

– När det gäller medborgarskap sker det i hundra procent av fallen en kontroll av Säkerhetspolisen. Om det finns en erinran på den personen, då får man inte medborgarskap, säger han till Aktuellt.

al-Shammari var verksam inom militären under Saddam Husseins regim och fick sedan en nyckelroll inom terrorbekämpning när diktatorn störtades. I dag meddelade Åklagarmyndigheten att han utreds för brott mot mänskligheten.

Svenska företag anklagas för kinesiskt tvångsarbete

Ikea och H&M anklagas för att ha använt underleverantörer som utnyttjar tvångsarbete i Xinjiang i Kina, rapporterar SvD Näringsliv.

Båda företagen svarar till SvD att de är emot all form av tvångsarbete.

”Vi är väl medvetna om svårigheterna att upptäcka och förhindra tvångsarbete i en komplex leverantörskedja”, skriver H&M.

Tidigare har det rapporterats om tvångsarbete i de omskolningsläger, där över en miljon uigurer finns, i provinsen.

Aggressiva älgar oroar – ska skjutas efter attack

En ovanligt aggressiv och orädd familj älgar härjar i villaträdgårdarna i Aspenäs i Lerum. En man har blivit skadad och två hundar ihjälsparkade av älgarna.
– De håller sig i områden där de inte går att skjuta – på det viset är de ganska begåvade, säger Mattias Jansson, boende i området till GP.

Tidigare under hösten dödades en annan hund i en älgattack.

Polisen har beslutat att den aggressiva älgfamiljen ska skjutas.

– Det har varit lite för många incidenter, säger Stefan Holm, gruppchef vid polisen i Lerum.

Beslutet om att skjuta älgarna gäller i en vecka. Oro över älgarna har länge funnits i villaområdet.

– Det finns föräldrar vars barn mött älgfamiljen på väg till och från skolan och naturligtvis reagerat – älgar är ju stora djur och en ko med två kalvar att försvara är inte att leka med. Flera hundägare är också oroliga för att ens gå ut med sina hundar i området, berättar Mattias Jansson. 

Överläkare: Det påverkar patienterna och vården

Igår varslade flera stora sjukhus i Stockholm nedskärningar. Johan Styrud, överläkare på Danderyds sjukhus och ordförande i Stockholm läkareförening, säger att varsel kom drastiskt och ”väldigt chockartat”, skriver SvD.

– Det här kommer påverka patienterna och kvaliteten på vården, säger han.

Han tror att köerna till vården kommer bli längre, vilket också kommer påverka patientsäkerheten. Samtidigt har sjukhusets vd Yvonne Haglund sagt att alla åtgärder ska kunna genomföras ”på ett så patientsäkert sätt som möjligt med bibehållen god vård och arbetsmiljö”.

DEBATTER

”Det är obarmhärtigt att tvinga sina barn till träning”skriver hälsovetaren Yvonne Lin på SvD Debatt.

I Dagens Nyheter skriver Jacob Lundberg och Karin Svanborg-Sjövall, Timbro att skatterna måste sänkas på arbete och kapital.

Vladimir Ahmed, grundare av Vi i Sverige, analyserar varför SD växer i Aftonbladet.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera