Aktuellt / Utrikes

Statsvetaren: SD styr om politiken för att bli en attraktiv samarbetspartner

Därför styr SD om politiken enligt statsvetarna, M-politiker anhållen och nu drar KD:s riksting igång.

KD:s riksting drar igång

Kristdemokraterna inleder i dag fredag sitt riksting. Precis som i ett reportage i Fokus nyligen pekar TT ut migration som en fråga där det lär bli heta debatter. Men även tiggeri och höghastighetståg.

Ebba Busch Thor säger att en borgerlig regering med M och KD är möjlig efter nästa val.

– Sedan är det upp till de andra borgerliga partierna, L och C, vad de väljer att göra efter nästa val och vilken statsminister SD är beredd att stötta, säger Busch Thor, säger hon till TT.

M-politiker anhållen för kvinnofridskränkning

Aftonbladet rapporterar att ett kommunalråd för Moderaterna anhölls under torsdagskvällen, misstänkt för grov kvinnofridskränkning. En kvinna närstående moderaten vårdas sedan några dagar tillbaka på sjukhus.

SD smörar för andra partier

Statsvetaren Ann-Cathrine Jungar säger i en intervju med SVT Nyheter att SD:s ändrade inriktning i politiken handlar om att man vill göra sig till en mer attraktiv samarbetspartner hos andra partier.

– Det är ett ytterligare led i att SD försöker tona ner den traditionella typen av nationalism som funnits i partiet, säger hon.

Omni noterar att Sydsvenskans politikreporter Olle Lönnaeus är inne på samma spår. Han hävdar att det inte är någon slump att SD exempelvis slopade begreppet ”nedärvd essens” ur partiprogrammet.

DEBATT

”Donald Trumps fumlande med Syrien, Kina, Iran och Nordkorea är bevis för det som hans närmaste medarbetare vetat sedan länge: USA:s president är ingen bra förhandlare. I den globala världen är ultimatum en återvändsgränd och förolämpningar leder till eskalering”, skriver forskaren och förhandlingsexperten Lars-Johan Åge på DN Debatt.

”Att vårda januariöverenskommelsen till vilket pris som helst riskerar att leda till ett katastrofalt valresultat för S 2022. Socialdemokratin måste forma en kraftfull egen politik för jämlikhet”, skriver ett flertal veteraner inom arbetarrörelsen på SvD Debatt.

”Den svaga produktivitetstillväxten i kombination med arbetskostnadernas ökning har försämrat Sveriges konkurrenskraft. Att under de omständigheterna kräva 3 procent i löneökningar är oansvarigt”, skriver företrädare för industrins arbetsgivare på Di Debatt.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera