Svepet: Antalet sprängningarna ökar i hela landet: »Inte ett storstadsproblem«

Text: Redaktionen

Bild: TT

Antalet anmälningar om sprängningar i Sverige har ökat i år jämfört med 2018. Ökningen syns inte bara i Region Syd, där Malmö ingår, utan på flera håll i landet, rapporterar SR Ekot.

Ekot har jämfört alla anmälningar om allmänfarlig ödeläggelse genom sprängning under de tre första kvartalen i år, med samma period 2018. I hela landet har anmälningarna ökat från 113 till 173. Den största ökningen har skett i Region Syd och Region Öst – som båda har mer än dubblerat antalet anmälningar. Ökningen är även stor i Region Väst.

– Det är inte längre ett storstadsproblem. Det tyder på att det är ett modus som används och som är mer vanligt förekommande. Att sprängningar är något som man tar till i flera olika syften: utpressningar, vedergällningar och hotsituationer, säger Linda H Staaf, chef för polisens nationella underrättelseenhet.

USA har formellt meddelat att man lämnar Parisavtalet

USA har formellt meddelat FN att man drar sig ur Parisavtalet, rapporterar Reuters.

Avtalet trädde i kraft på den internationella klimatkonferensen 2015. Överenskommelsen då var att inget land fick lämnade de första tre åren.

USA:s president Donald Trump ståndpunkt har länge varit att lämna avtalet. Landet är det första och enda som hittills lämnar Parisavtalet.

Förbifart Stockholm försenas fyra år

Förbifart Stockholm, kommer att bli fyra år försenat och flera miljarder dyrare, rapporterar SR Ekot.

Enligt Trafikverket beror det till största delen på att en byggfirma begick flera allvarliga fel vid ett av tunnelbyggena.

– Det är naturligtvis tveeggat. Vi har en verksamhet som går med full fart. Men vi har en situation då vi i dag behöver göra andra bedömningar vad gäller tid och kostnad än vad vi gjorde när projektet startade. Och det är naturligtvis ett tråkigt budskap, säger projektchefen för Förbifart Stockholm, Johan Brantmark på Trafikverket.

Förbifart Stockholm är ett av de största infrastrukturprojekt som just nu pågår i Sverige. Tunnlarna, som tillsammans bildar en nästan två mil lång underjordisk väg förbi Stockholm, syftar till att snabba på resvägen för trafik som ska förbi och inte in i huvudstaden.

Ministern: Vi kan få loss 40 miljarder till järnvägen

Om politikerna får till en uppgörelse om höghastighetståg kan omkring 40 miljarder kronor frigöras till andra järnvägsprojekt. Det säger infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) till Dagens Nyheter.

Riksdagen har antagit en långsiktig plan med investeringar på vägar och järnvägar på 700 miljarder kronor. I den finns bland annat projekt som ska bli delar av stambanorna för höghastighetstågen. Eneroth vill dock hitta finansieringen utanför den ordinarie statsbudgeten, vilket skulle frigöra 40 miljarder till andra satsningar.

– Det kan skapa utrymme för mer infrastruktur som behövs i hela landet. Det är trångt på spåren, säger han till tidningen.

Nyvald brittisk talman lovar att vara neutral

Lindsay Hoyle är framröstad till ny talman i det brittiska underhuset och tar över posten efter John Bercow, rapporterar The Guardian.

– Jag lovar att vara neutral och transparent i mitt arbete, säger han i sitt tal efter beskedet.

Hoyle, som är medlem i socialdemokratiska Labourpartiet, fick 325 röster i den tredje omröstningsrundan i underhuset och Chris Bryant fick 213 röster.

– Underhuset kommer att förändras, men det kommer att förändras till det bättre, säger Hoyle.

 DEBATT

Vi oroas av att Advokat­samfundet inte verkar ta frågan om vissa advokaters oetiska uppträdande på allvar och i stället kritiserar henne. skriver 38 åklagare i på DN Debatt.

Sverige ett av få länder som inte röstat för att normalisera Kubas förbindelser med EU. Det är en kollektiv bestraffning mot ett helt folk, skriver författaren René Vázquez Díaz i Svenska Dagbladet.

I Aftonbladet skriver Maria Malmer Stenergard, migrationspolitisk talesperson (M) Tobias Billström, gruppledare (M) att migrationsutredningen redan är på väg åt helt fel håll, mot ökad asylinvandring och amnesti i någon form.