S-företrädare: Backa från reformen av AF – annars blir det regeringskris

Text: Redaktionen

Bild: TT

Förhandlingar i helgen – annars regeringskris

Efter att Vänsterpartiet fått stöd av M, KD och SD och en majoritet i riksdagen nu hotar att fälla Eva Nordmark, finns inget annat val än att backa från reformen av Arbetsförmedlingen, som den utformats. Det menar tunga S-företrädare som Expressen talat med. Bollen ligger nu hos Centerpartiet, som i praktiken avgör januarisamarbetets öde. Håller de fast vid sitt förslag, som var helt centralt för att släppa fram Stefan Löfven i vintras, väntar regeringskris, bedömer de Expressen pratat med.

Nu väntar samtal och sannolikt också förhandlingar mellan januaripartierna S, C, L och MP, en i sig mycket känslig politisk manöver eftersom hela regeringen vilar på januariavtalet, där reformen står detaljerat inskriven.

Centern måste backa från den LOV-konstruktion man tänkt sig för reformen. Gör man inte det väntar en regeringskris, menar de inom partiet Expressen talat med.

– Då återstår att gå till talmannen eller utlysa nyval, säger en inflytelserik S-källa.

S: ”Vad vill V med detta”

S-gruppledaren Annelie Karlsson säger till Aftonbladet att det kan bli aktuellt med nyval efter att Vänsterpartiet konstaterat att man försöker fälla arbetsmarknadsministern Eva Nordmark.

– Ja det är en utgång, den ligger inte långt borta. Det kan vi inte bedöma riktigt nu, det får vi återkomma till. Vi får sätta oss i partiet och titta vad det finns för vägar.

– Vi har gjort upp i ett januariavtal och vi i S står upp för det avtal vi gjort. Det var ett år sedan och vi alla minns det minst sagt besvärliga politiska läget då. Nu kastar V ut oss i ett nytt besvärligt läge. Jag undrar, vad vill V med detta?

Statsminister Stefan Löfven (S) har tidigare kallat hotet från V för ”hårresande”.

Plats för ”mästerförhandlare”

Ewa Stenberg på DN menar att hotet om ett extraval skulle kunna läggas fram de närmaste dagarna, men att det också finns flera faktorer som talar emot det – bland annat Socialdemokraternas opinionssiffror.

I stället tror hon att ”regeringens mästerförhandlare” kommer få ta plats på scenen över helgen.

Krisen mellan Kina och Sverige trappas upp

Den diplomatiska krisen mellan Kina och Sverige trappas upp. Nu ska Kina begränsa handelsutbytet med Sverige som en reaktion på regeringens hantering av Gui Minhai, säger ambassadör Gui Congyou till Göteborgsposten.

– Den svenska regeringens kulturutbyte med Kina kommer förstås att påverkas. Våra ekonomiska relationer och handelsrelationer kommer också att påverkas, säger han.

När och i vilken omfattning det kommer att gälla vill ambassadören inte specificera.

Osäkerhet kring orosanmälningar om hedersförtryck i Göteborg

Fyra av tio stadsdelar i Göteborg har tagit emot orosanmälningar gällande barn som saknas i skolan på grund av misstänkt hedersförtryck, rapporterar Göteborgs-Posten.

Det kan till exempel handla om barn som inte kommit tillbaka efter sommarlovet och som man misstänker har förts ut ur landet.

Men ingen vet exakt hur många barn det gäller totalt eftersom det inte är någon som har huvudansvar för att redovisa det. Stadens statistik gallrar heller inte orosanmälningar på det sättet.

Det kan handla om ett tiotal. Det kan handla om ett hundratal. Ingen vet. Klart står att det handlar om barn som inte kommit tillbaka till skolan på grund av misstänkt hedersrelaterat förtryck.

Publikrekord på Friends när Avicii hyllades

58 163 personer kom på kvällens välgörenhetskonsert på Friends arena i Stockholm, till hyllning av Tim "Avicii" Bergling, skriver TT. Enligt Stockholm Live är det nytt publikrekord för arenan.

Utland

Tusk om Brexit: Sorgligt och smärtsamt

Brexit är ett av de värsta misstagen i EU:s historia. Det menar Europeiska rådets tidigare ordförande Donald Tusk enligt The Guardian. Han säger även att Storbritanniens utträde ur unionen är det sorgligaste och mest smärtsamma som skett under hans fem år på toppositionen i rådet.

Tusk anser att det bästa är att landet stannar i EU, även om befolkningen är splittrad i frågan.

– Det är en ren illusion att det skulle vara lättare att bygga bra relationer med Storbritannien när de står utanför.

Debatt

”Svensk sjukvård urholkas med privata försäkringar”

I dag har över 650 000 personer en privat sjukförsäkring, vilket är ett tydligt tecken på att förtroendet för svensk sjukvård har urholkats. Nu krävs en reform av primärvården, skriver Heidi Stensmyren och Karl-Petter Thorwaldsson på DN Debatt.

”Privata sjukvårdsförsäkringar belastar den gemensamt finansierade vården snarare än avlastar den. Med knappare resurser och en allt äldre befolkning måste det prioriteras bättre. Bland annat bör en nationell lagstiftning som innebär att hela befolkningen listar sig på en fast namngiven läkare införas, så att patienter får nära vård av läkare som tar ansvar för helheten kring personens hälsa”, menar de.

”TV4 tappar en tredjedel av tittarna”

Sveriges största kommersiella tv-kanal riskerar att tappa en tredjedel av Sveriges hushåll, bara en vecka efter Telias övertagande.

”Vi tolkar det som att Telia vill krama ur mer värde från TV4 genom att begränsa spridningen till så få distributörer som möjligt”, skriver Tele 2:s vd Anders Nilsson på Expressen Debatt.

”Migranter är inte mer brottsbenägna”

"I en färsk rapport framkommer att personer med utländsk bakgrund för första gången står för en majoritet av registrerade brottsmisstankar i Sverige. Samtidigt har andelen av befolkningen med utländsk bakgrund blivit allt större. Migranter har alltså inte blivit mer brottsbenägna. Siffrorna beror nästan uteslutande på att på att de nu utgör en större del av vår befolkning", skriver Göran Adamson, docent i sociologi och författare till rapporten Invandring och brottslighet – En datauppdatering för 2000-talet på G-P Debatt.