Aktuellt / Inrikes / Utrikes

Svepet: Två IS-män med koppling till Drottninggatan-terrorist gripna

Två IS-män med koppling till Akilov gripna, Löfven talade inför nationalsamlingen i Sydkorea och Australien slår nya värmerekord.

Löfven talade i Sydkorea om kärnvapennedrustning

Stefan Löfven befinner sig i Sydkorea och har som första svenska statsminister fått prata inför landets nationalförsamling. I talet pratade han om att Sverige ska fortsatt verka för en kärnvapen nedrustning.

- Vi kommer att fortsätta att erbjuda vårt diplomatiska stöd. Vi är övertygade om att kärnvapennedrustningen är en förutsättning för fred på den koreanska halvön, sa Löfven enligt TT.

IS-män med koppling till Akilov gripna

Två IS-män med koppling till Drottninggatan-terroristen Rakhmat Akilov är gripna, skriver TV4. Männen frihetsberövades i Syrien. Akilov lyssnade på tal som en av IS-terroristerna lagt upp på nätet och enligt terroranalytikern är det inte uteslutet att de hade kontakt med Akilov innan själva dådet.

– Vi vet att Akilov kommunicerade med flera personer i samband med dådet. Om de här personerna verkligen är två av dem är det jätteintressant, säger Hans Brun.

Värmerekord i Australien skapar rädsla för bränder

För andra dagen i rad sattes det ett nytt värmerekord i Australien. Den nya toppnoteringen ligger på 41,9 grader i New South Wales och under torsdagen väntas temperaturer upp till 45 grader i delstaten.

Värmen kombinerat extrem torka gör att många är rädda för nya terrängbränder och man har därför utlyst nödläge.

DEBATT

”Skolverket får ansvar för digitaliseringen”

”Sverige hade tidigare ett av de mest jämlika och högpresterande skolsystemen i världen. Dit ska vi tillbaka. Då behöver samhället återta kontrollen över skolans utveckling. Nu ska staten ta ett större ansvar för digitaliseringen”, skriver S-ministrarna Anna Ekström och Anders Ygeman på SvD Debatt.

”Regeringens politik fördröjer möjligheten att nå klimatmålet”

”Regeringen anklagar oppositionen, däribland Kristdemokraterna, för låga klimatambitioner och bortkastad tid. Men det är regeringen som har varit senfärdig i att minska utsläppen. För att klara klimatmålet kommer vi behöva kärnkraft, infångning av koldioxid och ett stärkt svenskt klimatbistånd”, skriver kristdemokraternas miljöpolitiska och trafikpolitiska talespersoner på DN Debatt.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera