Aktuellt

Svep: Björn Söder kritisk till Hédi Frieds uttalande

Sverigedemokraten vänder sig mot förintelseöverlevarens kritik, SD störst i opinionssammanslagning och så har två explosioner ägt rum i Stockholm. I Fokus svep.

Förintelseöverlevaren och samhällsdebattören Hédi Fried har vänt sig mot att SD ska få finnas representerat på minnesstunden för förintelsen, som hålls på torsdag. Sverigedemokraten Björn Söder (SD) säger till DN att han har ”stor respekt” för Fried men att det är tråkigt ”att hon gör partipolitik av det här”.

SD störst i TV4:s väljaropinion

Det är första gången det sker: med 24 procent är Sverigedemokraterna störst i TV4 Nyheternas opinionssammanställning. Partiet har ökat med 1,2 procentenheter sedan november, medan Socialdemokraterna backat med en procentenhet till 23,5 procent.

Siffrorna bygger på en sammanvägning av alla väljarbarometrar. Den görs av valforskare vid Göteborgs universitet.

Dubbla explosioner i Stockholm

 Två detonationer skedde vid två flerfamiljshus i Husby i nordvästra Stockholm. Explosionerna inträffade omkring 500 meter från varandra och skedde kort efter varandra. En person har förts till sjukhus, skriver SvD.

– Det är omfattande skador på fastigheterna men vi vet ännu inte var explosionerna har skett, mer än att det är i närheten eller i fastigheterna, säger Towe Hägg, presstalesperson vid polisen i Stockholm.

Debatter:

”Ekonomisk katastrof blir följden om begravningsplatsen på Järva börjar byggas mot allt förnuft”, skriver företrädare för nätverket Låt parken leva på SvD Debatt.

”Inom ramen för januariavtalet ingår ett omfattande åtgärdspaket för att komma åt hedersförtrycket. Vi i Miljöpartiet vill nu gå vidare med kraftfullare åtgärder för att bekämpa hedersnormer, för ökad sysselsättning bland kvinnor i hederskontext och för globala initiativ i frågan”, skriver Per Bolund (MP) och Åsa Lindhagen (MP) på DN Debatt.

”Det hävdas allt oftare att svenska företags inträde på de baltiska marknaderna i början av 90-talet var ett misstag. Det stämmer inte – företagen och bankerna valde att vara aktiva deltagare i ett gemensamt Europa och investeringarna har haft avgörande betydelse för Baltikums utveckling”, skriver Alexander Husebye och Erik Zsiga på Di Debatt.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera