Aktuellt

Svep: Ulla Andersson nominerad till V-ledare

Vänsterpartiet har ställt in siktet på en kvinnlig efterträdare till Sjöstedt, Maud Olofsson skäller ut M och KD och så skjuts ny lagstiftning för att komma åt gängen upp. I Fokus svep.

Det är Vänsterpartiets distrikt i Sörmland som har nominerat partiets ekonomiskpolitiska talesperson Ulla Andersson, enligt Ekot. Anderssons arbetsbakgrund, långa riksdagsvana och erfarenhet av kommunalpolitik är kvaliteter som framhålls av distriktsordföranden Patrik Renfors.

Enligt DN har endast ett av distrikten har nämnt manliga kandidater, det finns ett kompakt stöd för att nästa ledare ska vara en kvinna. En annan kandidat till posten som ofta framhålls är Nooshi Dadgostar.

Nomineringstiden pågår till den 21 februari.

Fokus har tidigare listat potentiella efterträdare till Jonas Sjöstedt. 

Ny lagstiftning skjuts upp

Lagen om hemlig dataavläsning av brottsmisstänktas datorer och mobiler som skulle trätt i kraft den 1 mars, skjuts upp med en månad. Det rapporterar Ekot. Lagstiftningen är en del i regeringens 34-punktsprogram mot gängkriminalitet.

– Det är viktigt att vi har en bra beredning i riksdagen och att konstitutionsutskottet får möjlighet att yttra sig, säger Fredrik Lundh Sammeli (S) till Ekot.

Maud Olofsson besviken på forna allianskamrater

– Jag tycker att det är ett omoget beteende, säger hon och menar att Ulf Kristersson (M) och Ebba Busch Thor (KD) gör det ännu svårare att återskapa Alliansen, säger den förra centerledaren till Aftonbladet.

Det efter att M, KD, SD och V körde över den L och C-stödda regeringen och tvingade den att ändra i sin budget.

Debatter:

”Sverige blir allt mindre attraktivt som forskningsnation. Problemet är att försämringen sker i små steg och i smyg – utan att några motkrafter sätts in. Det måste vi sätta stopp för genom att ge ökat utrymme för spetskompetens och genom att öka näringslivssamarbetet”, skriver fyra ledande forskare, som medverkat i en ny rapport, på DN Debatt.

”Det är problematiskt att lyfta fram den åldrande befolkningen som huvudförklaring till kommunernas och regionernas ekonomiska nuvarande kris”, skriver tre forskare vid Örebro universitet på SvD Debatt.

”Swedavia vilseleder om behovet av en fjärde landningsbana på Arlanda. Vår rapport visar tydligt att flygplatsen kan hantera såväl en nedläggning av Bromma som en ökat flygande”, skriver Madeleine van der Veer och Ola Hansén på WWF i en replik på Di Debatt.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera