Aktuellt / Inrikes / Utrikes

Svepet: LO-basen vill höja pensionerna rejält

Karl-Petter Thorwaldsson vill att det ska synas i pensionerna att man har jobbat, nya uppgifter om försvarsbluffaren och så blev det svenska våldet debattämne i Bryssel. I Fokus svep.

Fackbasen vill höja pensionerna

LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson vill höja medlemmarnas pension, och det rejält. Det ska enligt fackbasen synas att man har jobbat i många år.

– Vi ska inte ha några fattigpensionärer, det är ovärdigt, säger han till DN.

Och fortsätter:

– Nu får många 58–60 procent efter att ha jobbar i över 50 år, tidigare var pensionen ungefär 72 procent av slutlönen. Kommer vi upp till den nivån igen slipper de som arbetat ett helt liv att vara beroende av bidrag

LO-ordföranden fick genast svar på Twitter av socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi:

”Mycket intressant. Pensionerna måste höjas! Ska det bli en ordentligt höjning för de som slitit hela livet måste avgifterna höjas. En central fråga för alla partier de kommande åren.”

”Försvarsbluffaren är en skandal”

Överbefälhavare Micael Bydén säger till DN att Försvarsmakten kommit över en säkerhetsrapport med uppgifter från Kustbevakningen som varnade för den falske officer som avslöjats, berättar DN.

Regeringen, Säpo och försvaret har alltså varnats ändå agerade inte någon för att stoppa den falska officeren. Det är en skandal, hävdar tidnigens politiska kommentator Ewa Stenberg:

”Det är en spännande historia. Men det är ingen film. Den falske officeren finns på riktigt”, skriver hon och radar fyra skäl till varför hanteringen är en svensk skandal.

Svenskt våld debatterades i Bryssel

Mord och sprängningar i Sverige skapade debatt i EU-parlamentet. Diskussionen skedde mellan svenskarna själva, skriver TT.

– Det är tragiskt att ha sett hur socialdemokratiska Europaparlamentariker har försökt förminska det här, sade Tomas Tobé (M).

– Vi socialdemokrater tar den här utvecklingen på största allvar, svarade Heléne Fritzon (S).

I den nästan tomma plenisalen fanns EU-kommissionens representant Maros Sefcovic som lovade att bistå i polissamarbetet över gränserna — om Sverige vill.

– Från kommissionens sida är vi redo att överväga hur alla våra institutioner som Europol och Eurojust kan hjälpa till i Sverige eller något annat land. Jag kan garantera att det här är en av de viktigaste prioriteringarna för den här kommissionen, sa han enligt nyhetsbyrån.

Debatter:

”Den ensidiga fokuseringen på att stänga ute främmande makt från 5G har försenat utbyggnaden i Sverige och skadar landets konkurrenskraft. Säkerhetsfrågan kan inte hanteras av auktionsförfaranden utan måste breddas till generell lagstiftning för hela nätet”, skriver Telias koncernchef Christian Luiga på Di Debatt.

”Inom kort röstar riksdagen om SD:s förslag att ge statligt ägda Vattenfall i direktiv att driva Ringhals 1 och 2 vidare. Strax före jul kom beskedet från M, KD och L att de tänker rösta på vårt initiativ – den kärnkraftsvänliga oppositionen står enad. Om det räcker hela vägen i mål vet vi först efter voteringen”, skriver Jimmie Åkesson (SD) och Mattias Bäckström Johansson (SD) på DN Debatt.

”Utländska aktörer försöker påverka SVT:s journalistik på ett flertal sätt. Därför stärker vi nu säkerhets- och beredskapsarbetet, bland annat genom ett särskilt cybersäkerhetsteam, skriver Hanna Stjärne, vd för SVT, på SvD Debatt.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera