Sidea: Coronaviruset skrämmer inte svenskar i norra Italien

Text:

Bild: Unsplash

Italienare kom i stora antal, schweizare likaså och alla uppblandades med de svenska och norska sportlovslediga turisterna. Alla möttes vi uppe på berget Klein Matterhorn, på 3883 meters höjd mittemellan Schweiz och Italien. Nedanför, på schweiziska sidan var tidningsrubrikerna braskande mörka på temat "smittan vid gränsen" sedan man i Italien bara dagar tidigare hade infört så kallade "röda zoner". Åtgärderna hade vidtagits i syfte att stävja den snabba spridningen av det nya coronaviruset: 400 italienare har smittats och ett dussin dött.

Men skidåkarna kunde inte bry sig mindre. Tobleroneberget Matterhorn tilldrog sig desto större uppmärksamhet. Selfie-bilder smattrades i långa serier medan den piskande blåsten, som på toppen kom från alla håll, försäkrade oss om att vi nu delade på samma utandningsluft.

Detta var häromdagen och utvecklade sig på följande sätt: efter fotografering for alla nedför Theodulglaciären för återigen kunna åka upp och upprepa det hela. Coronaviruset var ett bakgrundsbrus ingen tycktes höra. På hotellen, restaurangerna och butikerna i Zermatt, 2000 meter längre ner på den schweiziska sidan, fortsatte kommersen. Ingen oro – bortsett från tabloidrubrikerna, som sagt.

Den iskalla inställningen bland skidåkare som tagit sig till Alperna är nog inte den bästa temperaturmätaren just nu. Särskilt när man sett hur världens börser reagerat på att över 82000 smittats och antalet dödsfall närmar sig 3000.

Även om världshälsoorganisationen WHO inte betraktar coronaviruset som en pandemi är det i varje fall en ekonomisk sådan som snabbt sprids runt om i världen. Redan för några veckor sedan skrev jag om coronaviruset ekonomiska konsekvenser och nu har analysfirman Oxford Economics uppskattat att prislappen kan bli över 1000 miljarder dollar; däremot anser Internationella Valutafonden IMF att det  är svårt att beräkna virusets ekonomiska effekter.

Enskilda företag har redan hissat flagg för att de påverkats. Elektronikjätten Apple varnar för minskad försäljning, liksom Volvo Cars har meddelat att viruset bromsar tillväxten på den kinesiska marknaden. På samma sätt påverkas andra exportföretag.

Virusspridningen innebär som bekant mindre handel, produktionskedjor som förblir pausade på grund av bristande leveranser och så mindre turism. I kinesiska hamnar har containervolymerna minskat med 20–30 procent, enligt tidningen South China Morning Post. Och på Kinas största flygplatser har trafiken minskat med 80 procent.

Kristalina Georgieva, direktör på IMF, har uppmanat regeringar att vidta "riktade och proportionelliga åtgärder" för att undvika ekonomiska skador.

Inga länder har agerat lika drastiskt som Kina, som stängt ner närmast allt i områden med stor virusspridning. I syfte med att inte begränsa den ekonomiska aktiviteten har åtgärderna i andra länder varit mildare. Det är därför kabinbanan till Europas högst farbara topp är öppen och skidåkningen fortsätter.

På onsdagskvällen meddelade Sahlgrenska att det andra svenska coronafallet behandlas på sjukhuset i Göteborg. Det är en svensk i 30-årsåldern som nyligen varit i norra Italien.

Läs fler inlägg i ekonomibloggen här!