Skapa konto

Skapa konto
Förnamn är ogiltigt
Efternamn är ogiltigt
Lösenord är inkorrekt
Lösenord och bekräftat lösenord stämmer inte överens

Du måste godkänna användarvillkoren
Aktuellt

Svep: Partier vill skärpa krav på ensamkommande

Flera partier vill se skärpta krav på ensamkommande, socialminister stänger dörr för avkriminalisering av narkotika för eget bruk, och första dödsfallet i coronaviruset i Japan. Det är några inslag i dagens svep.

Politiker vill skärpa krav på ensamkommande

Unga som fått tillfälliga uppehållstillstånd i Sverige för att exempelvis läsa färdigt vid gymnasiet kan få behålla dem, även om deras betyg inte godkänns. Detta om eleverna lämnar in ett annat bevis på att de fullföljer utbildningen, rapporterar Ekot.

Men M, L och KD anser att kraven är för låga, och M efterlyser hårdare krav.

»De får stanna här för att studera, och då måste vi vara tydliga med att de ska klara sina studier«, säger Maria Malmer Stenergard, Moderaternas migrationspolitiska talesperson, till Ekot.

För att det tillfälliga uppehållstillståndet inte ska dras in, måste de unga enligt lag en gång om året visa att de aktivt deltar i studierna.

Stängd dörr för avkriminalisering

Socialminister Lena Hallengren (S) är positiv till socialutskottets krav på en utvärdering av Sveriges narkotikapolitik för att säkerställa att den bygger på evidensbaserad vård och beprövad erfarenhet. Men att utreda en avkriminalisering av narkotika för eget bruk är inte aktuellt, uppger hon för SvD.

»Jag upplever inte att det finns ett enigt socialutskott i den frågan, och det finns inte i uppdraget«, säger hon till tidningen.

Klartecken för kommunmiljarder

Oppositionen kör över regeringen i striden om mer pengar till välfärden, rapporterar SVT. En majoritet i finansutskottet bestående av M, KD, V och SD ger grönt ljus för omkring 2,5 miljarder kronor mer till kommunerna, utöver de 5 miljarder som regeringen och samarbetspartierna C och L har utlova i ändringsbudgeten i april.

Höjda röster på Löfvens avgång

Efter väljartappet höjs röster från S-debattörer på statsminister Stefan Löfvens avgång, enligt Expressen. Men Löfven har inga sådana planer.

»Jag ser massor av spekulationer i media av de som inte vet vad som händer. Jag vet vad som händer. Jag vill fortsätta för att det är så otroligt mycket kvar att göra«, säger han till tidningen.

Första dödsfall av coronavirus i Japan

Antalet döda till följd av det nya coronaviruset fortsätter att öka, men inte lika snabbt som tidigare, rapporterar The Guardian.

I Hubeiprovinsen dog igår 116 människor, en klar minskning jämfört med föregående dag. Minskningen behöver dock inte innebära att utbrottet av coronaviruset är på väg att ebba ut. Kinas hälsomyndigheter rapporterar i dag om att fler än 5000 nya fall av coronavirus upptäckts, uppger Reuters. 

I Japan konstaterades igår tre nya fall av det nya coronaviruset, och nu har även det första dödsfallet i sjukdomen, en kvinna i 80-årsåldern, bekräftats i Japan, erfar Ekot.

Miljarder från försvaret till gränsbarriär

USA:s försvarsdepartement Pentagon ska avsätta 3,8 miljarder från sin budget för att bygga mer av den gränsbarriär mot Mexiko som president Donald Trump beordrat. Detta som en del av Trumps plan att i år avsätta 7,2 miljarder av Pentagons budget för detta projekt, utan kongressens godkännande, skriver The Washington Post. Gränsmuren var ett av Trumps vallöften. Barriärer ska resas längs 282 av den 3150 kilometer långa södra gränsen.

Den amerikanska senaten har nu röstat igenom en lagstiftning som ska förhindra president Donald Trumps möjlighet att starta krig mot Iran, rapporterar Reuters. 

Lagstiftningen innebär att presidenten måste stoppa all aktivitet riktad mot Iran om kongressen inte förklarar krig mot landet, eller godkänner militärt angrepp. Nu när senaten, som kontrolleras av Republikanerna godtagit förslaget ska representanthuset, som styrs av Demokraterna, rösta för det. I steget därpå väntas Donald Trump dock lägga in ett veto.

Debatter 

Nils Funcke, journalist och expert på yttrandefrihet, riktar på SvD Debatt kritik mot att JO (Justitieombudsmannen) går på ÖB Micael Bydéns linje i fallet Anders Brännström, den tidigare generalmajor som nu petats från sin tjänst. Brännström anmälde ÖB till JO för att ha vidtagit en otillåten repressalie mot honom.

»Det är illa att en myndighet utsträcker de anställdas lojalitetsplikt till att inte bara kräva att de utför sina arbetsuppgifter utan också begränsar deras yttrandefrihet«, skriver Nils Funcke.

Regeringen måste förändra sin politik avsevärt för att återigen få ett brett stöd av LO-medlemmarna. Det skriver LO:s styrelse på DN Debatt, där de efterlyser höjda pensioner, rejält ökade resurser till välfärden och en förändrad arbetskraftsinvandring.

»Socialdemokraterna måste sätta jämlikheten före januariavtalet«, tycker de, och anser att LO-förbundets medlemmar har drabbats hårt av vad de beskriver som en ökande otrygghet i landet.

I Sverige finns för få särskilda boenden där äldre kan få vård och omsorg. Det skriver Per Gunnar Edebalk, professor på Socialhögskolan vid Lunds universitet, på Sydsvenskans debattsida. Sedan början av 1990-talet har platserna i särskilda boenden minskat med omkring 30 procent och väntetiderna till en plats kan vara långa.

»En vettig statlig politik vore att satsa mer på särskilda boenden för äldre«, skriver han.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera